Na KCUS-u formiran "link tim" medicinskih sestara: Bolja usluga pacijentima

Radiosarajevo.ba
Na KCUS-u formiran "link tim" medicinskih sestara: Bolja usluga pacijentima
U cilju unaprijeđenja rada s pacijentima, te kvalitetnijih zdravstvenih usluga u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, formiran je „link tim“ medicinskih sestara.

U cilju unaprijeđenja rada s pacijentima, te kvalitetnijih zdravstvenih usluga u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, formiran je „link tim“ medicinskih sestara.

Tim broji pet medicinskih sestara,  koje su direktno uključene u kontrolu sprovođenja i poštivanja postojećih protokola i procedura u KCUS. One vrše svakodnevni nadzor rada medicinskog osoblja, na svim klinikama, saopćeno je iz KCUS-a.

"Na ovaj način aktivno se radi na sprječavanju intrahospitalnih infekcija, kontroli  higijene u operacionim salama i svim prostorijama, higijene aparata i medicinske opreme, kontroli transporta i odlaganja medicinskog otpada. Posebna pažnja posvećuje se pristupu i ophođenju medicinskog osoblja prema pacijentu, saopćili su.

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović, kazala je da je formiranje tima link sestara najbolji pokazatelj brige o pacijentima. 

„Ovo je prvi put da se u KCUS ovako detaljno i predano radi na utvrđivanju mogućih propusta u radu. Vodi se računa o svim detaljima, kako bi se olakšao boravak bolesnika na našim klinikama. Kroz rad link sestara lakše ćemo uočiti moguće nedostatke i raditi na njihovom otklanjanju“, kazala je Eminović.

Eminović dodaje da se u KCUS kontinuirano vrši edukacija medicinskih sestara i tehničara, što znatno doprinosi unaprijeđenju sestrinstva.

Zahvaljujući razumijevaju i podršci menadžmenta aktivno se sprovodi program edukacija. Pravilno usavršavanje i razmjena iskustava sa kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova su veoma bitni za naš rad. Uvažavajući značaj sestara i tehničara, radi se i na prijemu novih medicinara. Samo u protekloj godini uposleno je 46 medicinskih sestara/tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila“, navela je.

Kvalitet rada u sestrinskoj praksi, u protekle dvije godine, znatno je unaprijeđen. Urađeni su značajni pomaci u pogledu poštivanja pravila bolničke higijene i smjernica za prevenciju intrahospitalnih infekcija. Medicinske  sestre i tehničari aktivno su uključeni u analizu neželjenih događaja i komplikacija.

Jedna od link sestara je i DMS Azra Muzurović, koja ističe da  osnivanje ovog tima pruža mogućnost sprječavanja mogućih propusta.

Link sestre imaju odgovoran i veoma ozbiljan zadatak. Svaki uočeni propust detaljno se analizira i sprovode se mjere sprječavanja istih. Posebna pažnja posvećuje se intrahospitalnim infekcijama. Pacijenti s dekubitusom se sada dodatno kontroliraju  i svaka promjena se detaljno evidentira“, kazala je Muzurović.

Link sestre podnose Izvještaj o radu, jedanput sedmično, te su direktno odgovorne glavnoj sestri KCUS i generalnoj direktorici KCUS.

KCUS je ustanova  kroz koju dnevno prođe 15.000 pacijenata i posjetilaca, te se urade hiljade pretraga i zahvata. Ljekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje zajednički rade na obezbjeđivanju što boljih uvjeta za liječenje i boravak bolesnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije