Na gornjoj stanici Trebevićke žičare otkrivena ploča Rami Biberu

Radiosarajevo.ba
Na gornjoj stanici Trebevićke žičare otkrivena ploča Rami Biberu
Anadolija / Na gornjoj stanici Trebevićke žičare otkrivena ploča Rami Biberu
Biznismen Edmond Offerman, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i porodica ubijenog Rame Bibera, čuvara Trebevićke žičare ubijenog 2. marta 1992. na goronjoj stanici otkrili su danas ploču sa njegovim imenom.

"Bio je čuvar našeg simbola, a mi ćemo čuvati njegovo ime", napisano je na ploči.

Fahra Biber, sestra ubijenog Rame Bibera, izjavila je nakon otkrivanja ploče da su podijeljena osjećanja, te da se miješaju radost i žalost.

"Žalost je jer ga nema. Njegovim ubistvom stala je Trebevićka žičara 2. marta 1992.", istakla je Fahra.

Kazala je da je, s druge strane, i radosna jer će nove generacije dolaskom na gornju stanicu Trebevićke žičare ipak odati počast čuvaru jednog od simobla grada Sarajeva.

Bivši komandir Ismet Dahić među prvima se našao na mjestu stradanja Rame Bibera

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je radost što se danas nalazi na Trebevićkoj žičari, te što su otkrili ploču čovjeku koji je izgubio život braneći simbol grada Sarajeva.

"Mi smo na ovaj simboličan način odali prizanje i počast", poručio je Skaka.

Trebevićka žičara s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije