Bivši komandir Ismet Dahić među prvima se našao na mjestu stradanja Rame Bibera

S. H.
Bivši komandir Ismet Dahić među prvima se našao na mjestu stradanja Rame Bibera
Penzionisani komandir Policijske uprave Stari Grad Ismet Dahić među prvima se našao na mjestu stradanja Rame Bibera, čuvara prve sarajevske Trebevićke žičare.

"Ramo je ubijen s leđa oko trećeg stuba kad se gleda prema Sarajevu", prisjetio se Dahić za Radiosarajevo.ba.

Biber je ubijen marta 1992. godine dok je čuvao jedan od simbola Sarajeva.

Ubijen je kao radnik Javnog komunalnog preduzeća GRAS-a, na radnom mjestu, dok je obezbjeđivao Trebevičku žičaru. Sa njim je bio i strojar žičare Abdulah Rizvanović koji je uspio preživiti napad tokom kojeg su naoružane osobe opkolile žičaru nakon čega su i pucali na njih. Ramu su ubili, a Abdulah je uspio pobjeći. 

Dahić je ispričao kako su na samom početku rata krenuli u obilazak terena koji je pripadao PU Stari Grad, te kako su znali da se Ramo nalazi na poslu. Na radnom mjestu zatekli su ga mrtvog.

Uviđaj na mjestu događaja, kako je ispričao Dahić, obavljala je Ekipa za krvne delikte.

"Prišao sam tada Rami i vidio da ima prostrelnu ranu iz neposredne blizine koja nije bila uvedena u zapisnik. Ne sjećam se imena inspektora koji ga je sačinjavao, ali namjerno nije uveo tu ranu u zapisnik", rekao je Dahić navodeći kako postoji i videosnimak koji se nalazi u arhivi Općine Stari Grad.

Dahić je u tom periodu, pa do 2002. godine, radio kao komandir. Ispričao je kako je područje oko Brusa i žičare ranije bilo zauzeto jer su pripadnici JNA tu imali vježbe, ali kako su naknadno srpske snage zauzele sve te stanice i područje vodovoda na Brusu, gdje su pripadnici PU Stari Grad upali u zasjedu.

Ploča s imenom Rame Bibera bit će postavljena na stanici Trebevićke žičare

Na Dan Grada Sarajeva, 6. aprila, ponovo će u funkciju biti puštena Trebevićka žičara, ali i otkrivena ploča sa imenom Rame Bibera kao podsjetnik na čuvara koji je branio simbol Grada Sarajeva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije