MUP KS upozorava: Pratiti ćemo da li se poštuje sistem "par-nepar"

Radiosarajevo.ba
MUP KS upozorava: Pratiti ćemo da li se poštuje sistem "par-nepar"
Operativni štab Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je donio Odluku o ukidanju Druge epizode "Upozorenje" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo.

Proglašena je i treća epizoda “Uzbuna” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo. U okviru naređenih mjera Ministartvo untrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzet će aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se ogledaju u:

-Privremenom ograničenju upotrebe motornih vozila po sistemu “par – nepar” tablica počinje sa primjenom 25.12.2016. godine u sedam sati, za vozila sa zadnjim parnim brojem i traje do 24 sata, istog dana. (zabrana za parne brojeve)

-Privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila sa zadnjim neparnim brojem počinje 26.12.2016. godine u 00.00 i traje do 24 sata istog dana. (zabrana za neparne brojeve)

-Za naredne dane privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila će se naizmjenično mijenjati, tj. jedan dan ograničenje za vozila sa zadnjim parnim brojem, a drugi dan za vozila sa zadnjim neparnim brojem.

-Članom 41. stav (2) Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo (“Sl. novine Kantona Sarajevo” broj 23/16), propisano je da su građani, pravna i fizička lica dužni postupati u skladu sa Planom interventnih mjera, te blagovremeno reagovati u situacijama koje zahtijevaju interventne mjere. Za postupanje suprotno navedenom, predmetno Odlukom je propisana novčana kazna u iznosu od 500,00 do 1000,00 KM.

-Ovo se ne odnosi na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija.

-Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo će prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i zadataka konstantno preduzimati mjere na dosljednom poštivanju privremenog ograničenja upotrebe motornih vozila, uvođenjem sistema “par – nepar” tablica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije