Modernizacija javne rasvjete: Sarajevo će obasjati 33.000 LED svjetiljki

N. K.
Modernizacija javne rasvjete: Sarajevo će obasjati 33.000 LED svjetiljki
Fena / Senad Hasanspahić

U toku je postupak pregleda ponuda potencijalnih privatnih partnera za projekat modernizacije javne rasvjete na području Kantona Sarajevo (KS), potvrdio je za Radiosarajevo.ba Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS-a.

Naime, prema najavama uskoro bi u KS-u trebalo da počne zamjena 33.000 postojećih sijalica LED svjetiljkama. 

"Projekat modernizacije javne rasvjete KS-a podrazumijeva zamjenu postojeće konvencionalne javne rasvjete sa LED rasvjetom i implementaciju sistema daljinskog upravljanja sistemom javne rasvjete uz projektovane mogućnosti SMART rješenja u budućnosti", rekao je za Radiosarajevo.ba ministar Hasanpsahić.

Senad Hasanspahić - undefined

Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS-a

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je planiran kao projekat javnog-privatnog partnerstva, a samo finansiranje je planirano iz ušteda električne energije na period od 10 godina.

Zahvaljujući ovome, glavni bh. grad Sarajevo će dobiti bolju, savremeniju i ekološki prihvatljiviju javnu rasvjetu.

"Implementacija ovoga projekta će trajati maksimalno 300 dana po planu implementacije usaglašenom između privatnog partnera i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS-a, a prioritetno će se vršiti zamjena na glavnim saobraćajnicama i transferzalama", istaknuo je Hasanspahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije