Konaković: Ovdje je riječ o smjeni premijera, a ne vlade

E. H.
Konaković: Ovdje je riječ o smjeni premijera, a ne vlade
U Sarajevu je počela sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj zastupnici građana trebaju raspravljati o zahtjevu, odnosno o jednoj tački dnevnog reda - izglasavanje nepovjerenja Vladi KS-a.

Sjednica je ponovo otvorena neobičnim intoniranjem himne, u izvedbi predsjedavajuće Skupštine KS-a Ane Babić, koja je jedno vrijeme bila hit društvenih mreža. Nakon toga, predstavljena je jedina tačka dnevnog reda.

Prije same rasprave, javnosti se obratio jedan od predlagača ovog zahtjeva i šef Kluba SDA u Skupštini KS-a Mirza Čelik, koji je istaknuo kako je ovaj zahtjev podnesen zbog budućih potreba Vlade i kompletnod KS-a.

"Pred Vladom KS-a u narednom periodu predstoje aktivnosti u reformi, odnosno provođenje reformske agende na koju su se obavezale sve vlade u BiH. Potrebno je imenovati premijera koji ima puno povjerenje parlamentarne većine, a koji se može uhvatiti ukoštac sa svim problemima koji se stavljaju pred njega u narednom periodu i stoga smo mi dali ovakav prijedlog", istaknuo je Čelik.

Nakon njega, zastupnicima i javnosti obratio se još uvijek aktuelni premijer KS-a Elmedin Konaković, koji je u dugom ekspozeu pojasnio kako je izgledao rad njegove vlade od početka mandata, čime je pokušao objasniti da li je opravdan zahtjev za njegovu smjenu.

"Ima jedna narodna: Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvijerka pokaže svoj trag. Nešto mi je to u skladu s ovim danom i sjednicom palo na um kao dobar početak. Prvo ću se osvrnuti na zahtjev predlagača, koji je s političkog aspekta opravdan i riječ je o proceduralnoj tački, ali je dobra stvar što to činimo dostojanstveno. No, ipak, ovdje je riječ o smjeni premijera, a ne smjeni vlade. Smjena vlade je samo formalna. Ja sam ovoj vladi pripadao od samog početka i zato vrlo rado kažem moja vlada. Pošto je upitan moj kredibilitet, kao premijera, pa ću reći da sam ja na zadnjim izborima sa 14 mjesta imao više glasova od svih nosilaca, preko 10.000 glasova", kazao je Konaković na početku.

U ekspozeu je pojasnio s kakvim problemima se ova vlada borila tokom svog mandata, te koje su to probleme pokušali riješiti, od GRAS-a, problema grijanja, pasa lutalica i vodosnabdijevanja, do kriminala u javnom sektoru.

"Kao šef kluba u prošlom mandatu i ovim brojem glasova prihvatio sam poziciju premijera KS-a, izabravši tu tešku funkciju i to je potpuno drugačiji posao od onog kad ste šef kluba, a malo mi je manja i plaća. Došao sam na čelo ove vlade nakon mandata koji je vjerovatno najgori u historiji. Zatekli smo deficit od 90,5 miliona KM, a uz neprikazane presude taj dug je narastao na više od 140 miliona KM. Zatekli smo velike probleme, a neki od najvećih su bili grijanje, javni gradski prijevoz i vodosnabdijevanje, a s kojima smo se suočavali sve ovo vrijeme", dodao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije