Ministarstvo saobraćaja KS objavilo u kojoj je fazi nabavka novih trolejbusa

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo saobraćaja KS objavilo u kojoj je fazi nabavka novih trolejbusa
Foto: Solaris / Ilustracija

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je odgovorilo zastupnici Socijaldemokratske partije u kantonalnoj Skupštini Segmedini Srni Bajramović na pitanje u kojoj je fazi realizacija tendera za nabavku 25 novih trolejbusa.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u julu ove godine objavljen poziv za nabavku trolejbusa, te da je 47 potencijalnih ponuđača preuzelo dokumentaciju.

"U razdoblju pripreme ponuda, naručitelj je primio zahtjeve za pojašnjenjem i naknadno izdao pojašnjenja tenderske dokumentacije 29. jula, 30. avgusta i 17. septembra 2019. godine. Naručitelj je 30. avgusta i 17. septembra 2019. izdao izmjene i dopune tenderske dokumentacije da bi se potencijalnim ponuđačima omogućilo dovoljno vremena da uzmu u obzir pojašnjenja i dopune prilikom pripreme ponuda, prvobitni datum predaje određen 2. septembra produžen je za 21 dan", tvrde iz Ministarstva.

Kako je navedeno u odgovoru, do novopostavljenog roka za dostavu ponuda, a to je bio 23. septembar, pristigla su samo dva odgovora odnosno ponude.

"Vrijedno je napomenuti da je cijena jednog tendera bila manja od 50 posto od procijenjenog budžeta, dok je druga ponuda koštala 50 posto više u odnosu na projektnu procjenu", dodali su.

Zatim su istakli jednog od ponuđača.

"Tokom preliminarnog ispitivanja utvrdilo se da tender koji je podnio Zhong Bus Holding Co. Ltd sadrži ozbiljna materijalna odstupanja i propuste. Iz dostavljenih dokumenata,  komisija za evaluaciju nije mogala utvrditi i provjeriti ko je ponuđač zapravo. Također je utvrđeno da prenesena garancija za nadmetanje nije pripremljena na pismu banke koja je izdala. Nadalje, potpisuje je predstavnik ponuđača (An Tao), a ne osoba koja je nadležna od strane Banke. Stoga se to ne može smatrati obavezujućim i prema tome se utvrđuje u osnovi da je neregularna. U skladu sa pozivom za nadmetanje 'ako je garancija tendera navedena u skladu sa pozivom, bilo koji tender koji nije praćen značajnom garancijom tendera, kupac će se odbiti kao neodgovarajući", objasnili su iz Ministastva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Naveli su da je drugi ponuđač, kompanija Bozankaya Otomotiv Mak dostavila ponudu po cijenama 50 posto iznad procijenjenog budžeta. Tvrde da zbog toga njihova ponuda nije prihvaćena. Naglasili su da komisija za evaluaciju nije izvršila detaljno ispitivanje ponude.

"Zbog gore navedenih razloga, Evaluacijski izvještaj o poništenju postupaka dostavljen Evropskoj banci za obnovu i razvoj radi poništenja postupka, što je i preduslov za pokretanje novog, o čemu su obavješteni i ponuđači", poručeno je.

Shodno navedenom, pokrenuta je procedura za objavljivanje poziva za nadmetanje za nabavku 25 novih trolejbusa, odgovorili su iz Ministarstva saobraćaja zastupnici Srni Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije