Ministarstvo za rad socijalnim kategorijama će plaćati 1.700 KM za troškove ukopa

S. H.
Ministarstvo za rad socijalnim kategorijama će plaćati 1.700 KM za troškove ukopa
U Kantonu Sarajevo izmijenjena je Uredba o reguliranju troškova ukopa socijalnih kategorija.

"Analizirajući Uredbu o reguliranju troškova ukopa Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je zaključilo da postoji potreba da se plaćanje troškova ukopa za socijalne kategorije u Kantonu Sarajevo uredi na jasniji, potpuniji i za primjenu jednostavniji način", rekli su za Radiosarajevo.ba iz ovog ministarstva.

Kako su naveli, promijenjen je naziv uredbe u Uredbu o plaćanju troškova dženaze/sahrane/ukopa za socijalne kategorije.

Kako bi se izbjegla mogućnost da neko ko ima saznanja o smrti neke osobe ne može podnijeti zahtjev za plaćanje troškova, predviđena je šira definicija podnosioca zahtjeva troškova ukopa, što je vidljivo u tekstu nove uredbe.

Novina u odnosu na dosadašnju uredbu je da je ovom novom uredbom utvrđeno da će se postupak priznavanja prava i refundacije ovog prava provoditi prema skraćenom postupku shodno odredbi člana 139. Zakona o upravnom postupku te da je prvostepeni organ Javna ustanova Kantonalni centra za socijalni rad putem nadležnih službi, dok je drugostepeni organ ministarstvo.

Predviđeno je da se troškovi ukopa plaćaju na osnovu ispostavljenih i faktura i rješenja. 

Ovom uredbom su definirani troškovi dženaze/sahrane/ukopa i obuhvataju tehnički dio i vjerski obred te je tačno precizirano da troškovi tehničkog dijela ukopa obuhvataju osnovne pogrebne usluge i pogrebnu opremu.

Tehnički dio će obavljati privredna društva s područja Kantona Sarajevo koja ispunjavaju tehničko-tehnološke uvjete obavljanja pogrebnih djelatnosti i registrirana su na području Kantona Sarajevo.

Ministarstvo će s ovim privrednim društvima svake kalendarske godine zaključiti ugovor, kojim će se definirati sadržaj dženaze/sahrane ukopa za djecu i za odrasle. Podnosilac zahtjeva opredjelit će se za jedno od privrednih društava s kojima ministarstvo ima zaključen ugovor.

Kako su naveli, resorno ministarstvo snosi troškove tehničkog dijela ukopa do 1.170,00 KM, s uračunatima porezom na dodatu vrijednost. Izuzetno, ukoliko se prilikom obavljanja tehničkog dijela ukaže opravdana potreba za dodatnim uslugama ili opremom, ministarstvo može odobriti isplatu i snositi troškove u iznosu većem od 1.170,00 KM.

S davaocem usluga vjerskog obreda, ministarstvo će također za svaku kalendarsku godinu zaključiti ugovor, kojim će se utvrditi iznos troškova vjerskog obreda ukopa, koji se regulira ovim ugovorom. Vjerski obred ukopa će obaviti davalac usluge, kojeg izabere podnosilac zahtjeva. Ministarstvo snosi troškove vjerskog dijela ukopa do 400 KM.

Predviđeno je da se troškovi ukopa plaćaju na osnovu ispostavljenih faktura i dostavljenih rješenja. Sredstva za realizaciju troškova ukopa po ovoj Uredbi osiguravaju se u Budžetu Kantona Sarajevo s pozicije ministarstva.

Uredba o plaćanju troškova dženaze/sahrane/ukopa za socijalne kategorije objavljena je u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj 31/17.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije