Ko brine o sahranama beskućnika u Sarajevu

Semra Dzaferovic
Ko brine o sahranama beskućnika u Sarajevu
Pixabay / Ilustracija
U BiH je, već poznato, skupo i umrijeti. Troškovi sahrana i dženaza preveliki su za džep većine bh. građana, a naročito za socijalno ugrožene kategorije.

Postoji i određena kategorija ljudi, bez krova nad glavom a zakonom nije definirana kao posebna, kojoj je život težak i smrt još skuplja, a to su - beskućnici.

„Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom Kantona Sarajevo, kategorija 'beskućnika' nije definirana kao posebna kategorija korisnika“, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Naime, beskućnici su propisani kao kategorija s društveno negativnim ponašanjem koja se odaje besposličarenju, skitnji, prosjačenju, prostituciji, alkoholizmu, uživanju opojnih droga i drugim oblicima društveno negativnog ponašanja.

U Sarajevu ih je registrirano ukupno 24 jer su ih prijavljivali građani, ustanove, institucije nevladinih organizacija, a nerijetko se prijavljuju i sami beskućnici kako bi ostvarili određena prava ili usluge iz oblasti socijalne zaštite.

Kao lica sa društveno negativnim ponašanjem u Sarajevu, sahranjuju se na isti način kao i sva druga umrla lica na Kantona Sarajevu.

"Troškove dženaze ili sahrane podmiruju se iz prihoda koje su ostvarivala ta lica, njihove lične imovine ili troškove podmiruju srodnici. U slučaju da lice s društveno negativnim ponašanjem nije ostvarivalo bilo kakve prihode, nema osigurana sredstava za podmirenje troškova, nema imovine iz koje se mogu podmiriti ti troškovi i nema srodnika (što u postupku utvrđuje nadležna općinska služba socijalne zaštite na čijem području je lice imalo posljednje prebivalište), troškove snosi JU Kantonalni centar za socijalni rad, a sredstva se osiguravaju iz budžeta Kantona Sarajevo", rekli su iz Centra za socijalni rad KS-a.

Na kojem gradskom groblju će biti sahranjeni zavisi od toga da li su beskućnici od ranije imali zakupljenu parcelu na groblju ili imaju nekoga ko će ih sahraniti na groblju po izboru. No, ukoliko nemaju srodnika ili zakupljenu parcelu, beskućnici se sahranjuju na gradskom groblju Vlakovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije