Općina / Migrantska kriza u Hadžićima: Viši nivoi vlasti građane ostavili na cjedilu

12. 07. 2019. u 09:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Od osnivanja Centra za migrante „Ušivak“ kroz Hadžiće je prošlo preko 6.000 migranata i izbjeglica. Gotovo svakodnevno nove grupe dospijevaju različitim putevima do Hadžića. U nedostatku smještajnih kapaciteta prisiljeni su spavati na otvorenom. U parkovima, na prugama. Tim povodom načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović obišao je centar „Ušivak“ gdje je sa rukovodstvom pokušao naći rješenja za određene probleme koje nosi migrantska kriza.

Problemi s migrantima sve veći: Europska unija neće finansirati sve prihvatne centre

 „Iz ovog obilaska danas se može vidjeti da je izostala koordinirana akcija svih struktura vlasti u BiH počevši od nivoa Kantona Sarajevo pa do nivoa države. Ne primjećuje se da su ti nivoi vlasti prisutni u Centru za migrante 'Ušivak'“ bilo kakvom akcijom. Kada se donosila odluka na nivou Federacije BiH da se jedan ovakav vojni objekat da Vijeću ministara BiH u svrhu osnivanja prihvatnog centra za migrante, nije se vodilo računa o lokalnoj zajednici i lokalnom stanovništvu, da se ta odluka prihvati. Dakle, sve ovo je organizovano bez konsultacija sa lokalnom zajednicom, a da ne govorimo da je bilo konsultacija sa stanovicima Mjesne zejednice Donji Hadžići. Insistirat ćemo da viši nivoi vlasti poduzmu korake u poboljšanju uslova života u centru i uslova života okolnog stanovništva. Ako to izostane onda ćemo poduzeti neke radikalnije mjere sa naše strane“, kazao je načelnik Ejubović.

Migranti razočarani: U ovakvim uslovima mogu boraviti samo životinje

UN o izmještanju migranata u Bihaću: Nova lokacija nije za smještanje ljudi

Centar za migrante Ušivak u Hadžićima - undefined

Centar za migrante Ušivak u Hadžićima

Općinski načelnik je izašao sa konkretnim prijedlogom da se broj migranta u prihvatnom centru „Ušivak“ smanji na jednu normalnu mjeru, a da u isto vrijeme nadležni iznađu još jednu lokaciju izvan općine Hadžići kako bi se smanjio pritisak na „Ušivak“ i građane. Ovo je zadatak prevashodno Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, Kantona Sarajevo pa tek na kraju Općine Hadžići, navodi se u saopćenju Općine.

U kakvim uslovima borave migranti na Vučjaku

„Iako su nas viši nivoi vlasti ostavili na cjedilu i breme migrantske krize svalili na naša pleća mogu biti ponosan na naše građane koji su pokazali ogromni stepen tolerancije i osjećaj empatije za ljude koji su izbjeglice. Nije bilo tako davno kada smo svi mi bili u njihovoj situaciji. Također, moram pohvaliti stepen organizacije koji su postigli uposlenici Međunarodne organizacije za migrante i Službe za poslove sa strancima u prihvatnom centru i svima nama koliko toliko olakašli ovaj problem“, istakao je Ejubović.

Reportaža Reutersa s Vučjaka: Zmije, zarazne bolesti, prijeti katastrofa!

Službeni podaci govore da se u Hadžićima u centru za prihvat migranata trenutno nalazi njih 723. Stanje na terenu teško je pratiti. Kako zbog konstantnog priljeva tako i zbog činjenice da mnogi ipak svakodnevno uspijevaju preći dalje prema Hrvatskoj. U junu 2019. godine u TRC Ušivak je ukupno ušlo 1258 migranata, a izašlo njih 1316. Najviše ih dolazi iz Pakistana 553. Zatim slijede Irak (174), Sirija (88), Iran (87), Alžir (87), Maroko (80), Afganistan (73), Libija (29), Bangladeš (23), Palestina (17), Nepal (14), Tunis (10), Indija (9). Tu su još migranti i izbjeglice iz Egipta, Libana, Mauritanije, Makedonije, Somalije, Zapadne Sahare i Jemena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA