Migranti razočarani: U ovakvim uslovima mogu boraviti samo životinje

Anadolija
Migranti razočarani: U ovakvim uslovima mogu boraviti samo životinje
Foto: AA / Vučjak

Bihaćko prigradsko naselje Vučjak 18 dana je novi dom migranata koji na temperaturama od preko 30 stepeni borave u improvizovanom šatorskom naselju nadomak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U kakvim uslovima borave migranti na Vučjaku

Još uvijek su bez konkretne pomoći međunarodnih humanitarnih organizacija i Europske unije, koja nije podržala ovu lokaciju kao mjesto u koje će se izmjestiti migranti koji borave na području Bihaća. 

UN o izmještanju migranata u Bihaću: Nova lokacija nije za smještanje ljudi

Prema riječima Selama Midžića iz Crvenog križa Bihać, Vučjak nije mjesto na kojem bi migranti mogli ostati kada dođu jesenje kiše i pad temperatura.

Reportaža Reutersa s Vučjaka: Zmije, zarazne bolesti, prijeti katastrofa!

Midžić je bio decidan te je kazao da će u slučaju da se do tada ne pronađe neko rješenje, donijeti odluku da se povuče i cijeli slučaj prepusti nekome drugom. 

"Ako dođe do toga, onda bi to bio poraz svih nas. Ovo ako ne bude privremeno, ja ću se stvarno povući. Mi smo iscrpljeni maksimalno, a niko to ne vidi osim medija i novinara. Puno radimo ovdje kako bi stvorili kakve-takve uslove dostojne čovjeka. Dolazili su nam predstavnici Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, direktor Kantonalne bolnice, Doma zdravlja Bihać i Zavoda za javno zdravstvo koji su sagledali ovo stanje i svakodnevno smo u kontaktu s ciljem da osiguramo prostore za ljekare i sanitarne čvorove što je osnovno za kamp", kazao je Midžić. 

Od danas je u kampu Vučjak dostupan i pokretni kiosk gdje migranti mogu kupiti neke osnovne namirnice i dopunu za telefon, a tokom narednih dana uz podršku BH Telecoma bit će instalirana besplatna internet konekcija. 

"Migranti najviše kupuju energetska pića, vodu i sokove. Najvjerovatnije da ćemo, u skladu s njihovim potrebama, proširiti naše kapacitete. Najveći problem nam je komunikacija, jer ne govore dobro engleski, ostalih problema nemamo. Iako je jako vruće, dnevno radimo 4-5 sati", rekao je Muamer Delić, vlasnik radnje. 

Migranti su razočarani uslovima boravka koje su zatekli na Vučjaku.

Smatraju da u ovakvim uslovima mogu boraviti samo životinje te ističu kako su oni ipak ljudi koji samo žele da pronađu bolji život u nekoj od zemalja Europske unije. 

"Iz Pakistana sam otišao prije godinu dana i tri mjeseca. U Turskoj sam proveo tri mjeseca, jednu godinu u Grčkoj, u Bosni sam tri mjeseca. Ostavio sam porodicu kod kuće i krenuo ovamo u Europu kako bi pronašao neki posao. U Pakistanu imamo dosta problema, plaće su male i sigurnost nije stabilna. Želim da uživam u životu i da svojoj porodici osiguram kvalitetnije uslove života. Ovdje je lijepo, narod je dobar pomaže nam, posebno Zemira Gorinjac iz Udruženja "Solidarnost". Razumijemo i policiju, ona samo radi svoj posao, ali mi samo želimo dalje. Neko želi u Italiju, neko u Njemačku, ima i onih koji žele u Francusku", kaže Selman Ali Ćima (19) iz Pakistana 

Grad Bihać i Unsko-sanski kanton ostavljeni su i prepušteni sami sebi u ovom problemu za kojeg, kako se čini, još uvijek ne mogu pronaći adekvatno rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije