Međunarodni dan nestalih obilježen pitanjem "Gdje je?"

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan nestalih obilježen pitanjem "Gdje je?"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Međunarodni dan nestalih obilježen pitanjem "Gdje je?"

Porodice nestalih, međunarodne organizacije, nevladin sektor i državne institucije širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan nestalih.

Međunarodni dan nestalih: U BiH se još traga za više od 7.000 osobom

Prema podacima MKCK-a, više od 6.000 porodica iz BiH još uvijek žive žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu blizu 7.000 svojih članova koji se vode kao nestali usljed proteklog sukoba.

Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) Elmir Camić naglašava da je nedostatak novih i vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica u BiH najveći izazov u pronalaženju nestalih.

"Informacije iz međunarodnih i domaćih arhiva mogle bi dovesti do pronalaska grobnica. MKCK, kao neutralna i nezavisna organizacija ima pristup arhivima međunarodnih aktera kao što su tribunal u Hagu, promatračka misija Evropske komisije ili sjedište NATO-a. I neke od država koje su imale mirovne misije na ovim prostorima omogućile su nam pristup dokumentaciji ili relevantne informacije. Naši stručnjaci dosad su sistematski obradili više od 50.000 stranica dokumentacije, a relevantne informacije predajemo Institutu za nestale osobe", kaže Camić.

Naglašava da je potrebno otvoriti i domaće arhive i staviti ih na raspolaganje u potrazi za nestalim osobama, ali i osigurati da Institut za nestale osobe ima dovoljne tehničke i ljudske resurse za ispunjavanje svog mandata.

Međunarodni dan nestalih obilježen pitanjem Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Međunarodni dan nestalih obilježen pitanjem "Gdje je?"

Tim povodom, Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) u saradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa, udruženjima porodica nestalih i Mrežom za izgradnju mira obilježilo je Međunarodni dan nestalih kampanjom Gdje je? i predstavljanjem izložbe „Tragovi nestalih“ na Trgu djece Sarajeva 1, ispred BBI Centra u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije