Majke Srebrenice: Srbija i Hrvatska kriju informacije o nestalim osobama

Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice: Srbija i Hrvatska kriju informacije o nestalim osobama

Danas se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan nestalih (ubijenih) osoba.

Tim povodom, Udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ i „Udruženje žrtava i svjedoka genocida“ uputili su saopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti:

"U Bosni i Hercegovini je tokom agresije ubijeno preko sto hiljada građana naše zemlje, od čega je oko četrdeset hiljada osoba, po evidenciji državnih institucija, ubijeno, a zatim skrivano na raznim lokacijama širom naše zemlje, ali i u susjednim zemljama.

Velikim naporom, prije svega, porodica, zatim Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba i domaćih institucija znatan broj ubijenih je pronađen i dostojno sahranjen.

Danas se u BiH traga za još oko sedam hiljada ubijenih osoba i dok Srbija i Hrvatska, koje su po presudama međunarodnih sudova odgovorne za udruženi zločinački poduhvat i nesprječavanje genocida u BiH, danas bezobrazno govore da će nastaviti za traganjem, pozivamo ih da konačno otvore vlastite arhive i pronađu tragove gdje su i ko je ubio toliki broj ljudi i na taj način pokažu svoju spremnost za traganjem za ubijenim.

U srpsko-hrvatskim arhivima nalazi se istina o hiljadama ubijenih državljana BiH.
Samo oni znaju i mogu prekinuti užasnu bol koju trpe porodice i pomoći da njihovi najmiliji pronađu svoj smiraj.

Njihova šutnja je nastavak agresivne politike prema BiH i njenim građanima", saopćeno je iz ovog Udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije