Majke Srebrenice: Holandija će žrtvama genocida u Srebrenici isplatiti odštetu

J. Ć.
Majke Srebrenice: Holandija će žrtvama genocida u Srebrenici isplatiti odštetu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Holandija će žrtvama genocida u Srebrenici isplatiti odštetu

U prostorijama udruženja Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe održana je konferencija za medije povodom dolaska advokata iz Amsterdama i Mostara - Simona van der Slujisa, Marca Gerritsena i Semira Guzina, koji zastupaju žrtve genocida po tužbi žrtava protiv Vlade Holandije, a koji su u Sarajevo došli u cilju dogovora oko nastavka sudskog postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava.

"Danas su s nama advokati iz Mostara i Amsterdama koji zastupaju našu tužbu protiv Ministarstva odbrane i Vlade Holandije. Te 1995. godine, vojnici Holandije su bili u sastavu UN-a u Srebrenici, koji su nam obezbjeđivali i garantovali živote i imovinu. Mi smo tada doživjeli, pod zastavom UN-a, pred očima holandskih vojnika i njihovih starješina genocid", kazala je Kada Hotić aktivna članica Udruženja.

Holandija će žrtvama genocida u Srebrenici isplatiti odštetu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Kada Hotić, aktivna članica Udruženja
Guzin: Oko 1.200 Srebreničana će dobiti pravo na naknadu od Holandije
Duraković: Presuda Holandiji je uvreda za sve žrtve genocida u Srebrenici
Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana
Adel Šabanović reagirao na vijesti iz Holandije: Ovo je samo zamazivanje očiju

Hotić se zahvalila ispred Udruženja advokatima koji su hrabro pristali da vode sudski proces koji traje već 18 godina. 

"Nije lako tužiti drugu državu, a prije svega vojnike UN-a. Mi smo tužili i UN koji se ne može sudski procesuirati, jer posjeduju imunitet koji ih štiti. Međutim, na Sudu su priznali moralnu odgovornost", dodala je.

Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane predstavio je tim koji je radio na ovom predmetu koji se sastoji od dva tima – bosanskog i holandskog.

Holandija će žrtvama genocida u Srebrenici isplatiti odštetu - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Semir Guzin,  član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane 

"Nakon punih 19 godina rada na ovom predmetu, uspjeli smo ostvariti pravnu pobjedu, jer nikad i niko u historiji evropskog i svjetskog pravosuđa nije uspio dobiti presudu kojom bi jedna država bila utvrđena odgovornom za propuste njenih vojnika koji su radili pri misji Ujedinjenih naroda. Mi imamo presudu koja je u međuvremenu postala pravosnažna i kojom je utvrđeno da je država Holandija odgovorna za isplatu kompenzacije žrtvama genocida. Nažalost, sudovi su umanjili tu odgovornost s neprihvatljivih deset posto koji u suštini i nemaju neko obrazloženje", napomenuo je Guzin.

Nakon 19 godina, ponovio je, pravosnažno je utvrđeno da Holandija mora žrtvama genocida isplatiti kompenzaciju.

„Presudom je ograničen broj ljudi koji mogu tražiti takvu kompenzaciju. To su, na žalost, samo oni koji su ubijeni unutar same baze u Potočarima. Međutim, njihovi nasljednici imaju pravo da potražuju tu kompenzaciju. Ona će iznositi deset procenata od onog iznosa kojeg ćemo mi utvrditi. Prvi postupak je završen, s tim da je ostala još jedna naknadna mogućnost, a to je apelacija Sudu za ljudska prava u Strazburu, što ćemo svakako uraditi unutar roka od šest mjeseci“, pojasnio je Guzin.

Naglasio je da sada rade na pripremi drugog predmeta, a to je taj predmet za isplatu kompenzacija.

Iznos kompenzacije koje će Holandija isplatiti žrtvama još uvijek nije utvrđen. Holandski sud je sam uspostavio procjenu od deset posto i to bez obrazloženja.

Žrtve će tražiti odštetu nematerijalnu (gubitak voljene osobe) i materijalnu, koja će se također utvrditi kao šteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije