Guzin: Oko 1.200 Srebreničana će dobiti pravo na naknadu od Holandije

Radiosarajevo.ba
Guzin: Oko 1.200 Srebreničana će dobiti pravo na naknadu od Holandije
Foto: Privatni album / Semir Guzin

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelomično odgovorna za smrt 350 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Piše: Faruk Vele

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost istjerani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani.

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana

Kako je Vrhovni sud odlučio, država Holandija je kriva za odgovornost u omjeru od 10 posto, a u kontekstu procjene vjerovatnoće da bi zarobljeni muškarci preživjeli da su ih holandski vojnici zadržali u bazi.

Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane, kaže za Radiosarajevo.ba da su poslije 19 godina pravne borbe osjećanja pomiješana.

"Oni su priznali odgovornost... Bez obzira na sve, trezvene glave moramo reći da je ovo, ipak, jeste određena pobjeda. Zašto? Slučaj "Nuhanović" i ovaj naš slučaj, prvi u historiji pravosuđa Europe poslije Drugog svjetskog rata, gdje je utvrđena odgovornost jedne države, odnosno njezinih vojnika unutar mirovnih misija. Definitivno, ova presude će se izučavati na univerzitetima diljem svijeta", rekao je Guzin za Radiosarajevo.ba.

Adel Šabanović reagirao na vijesti iz Holandije: Ovo je samo zamazivanje očiju

Ipak, u pogledu naknada žrtvama, Holandija nije osigurala pravdu. U tom segmendu, dodaje, Guzin postoji određeno razočarenje.

"Prva stvar, prvostepena presuda, koliko god bila nepravedna, jer je dosudila i utvrdila odgovornom državu Holandiju samo za one koji su bili unutar baze Potočari, barem je donekle pružila 100 posto mogućnost kompenzacije žrtvama. Drugostepena presuda je to smanjila to na 30 posto, a Vrhovni sud je to sada smanjio na deset posto. Ipak, najbolje je to možda kazala gospođa Munira Subašić, predsjednica srebreničkog udruženja, kada je istakla da smo mi pobjednici samim tim što smo uspjeli pokrenuti ovaj postupak", komentira mostarski advokat.

Kaže da se teško oteti utisku da je, očito, postojao pokušaj da se ta naknada ili kompenzacija svede na minimum.

Duraković: Presuda Holandiji je uvreda za sve žrtve genocida u Srebrenici

"S druge strane, nisu mogli u cijelosti odbiti tužbu jer bi to bio pravni skandal i pravna lakrdija. Tim više jer je u identičnoj stvari, činjenično i pravno, gospodin Hasan Nuhanović naplatio puni iznos. Moram da pročitam presudu i da je analiziram, međutim, pravno gledajući, ovakva odluka nema niti može imati svoje opravdanje. Tim prije što se u prigovoru tzv. podijeljene odgovornosti može raspravljati samo ako ga istakne tužena strana, a država Holandija ga tokom cijelog postupka nije isticala. Dakle sud je samovoljno, bez ikakvog razloga, smanjio kompenzaciju koja pripada žrtvama. Toliko o načelima prava i neovisnosti sudstva u Holandiji", naveo je on.

Na naše pitanje, šta žrtve mogu očekivati ovom presudom, Guzin je pojasnio:

"Naknade u vidu kompenzacija će pripadati svima onima čiji su srodnici ubijeni unutar same baze u Potočarima. Nažalost, naknada ne pripada svima. Prema gruboj procjeni, oko 1.000 do 1.200 ljudi bi imao pravo na tu kompenzaciju. Ako država Holandija odbije da plati tu kompenzaciju koju ćemo mi utvrditi, onda bi se posao završio. Ako ne, ako to bude osporava i dalje, morat ćemo voditi novi postupak, ali ovaj put samo za isplatu te kompenzacije. Nije više pitanje ko treba da plati i koliko, već u smislu nominalne visine", zaključio je Guzin.

Podsjetimo, tužba Srebreničana odnosi se na 8.000 zahtjeva, a ukupan broj tužitelja je oko 6.000 žrtava Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije