Mandić: Očekuje nas rekonstrukcija vodovodne mreže, građane molimo za strpljenje

O. K.
Mandić: Očekuje nas rekonstrukcija vodovodne mreže, građane molimo za strpljenje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Enver Hadžiahmetović

Nova uprava preduzeća Vodovod i kanalizacije Sarajevo zajedno s ministrom komunalne privrede Kantona Sarajevo Srđanom Mandićem održala je danas press konferenciju na kojoj je bilo riječi o zatečenom stanju u ovom preduzeću i narednim koracima koje će poduzeti.

Kako je na početku istaknuto, jedan od prioriteta nove uprave jeste bolja komunikacija sa medijima i javnosti u cjelini.

Ministar komunalne privrede KS Srđan Mandić istakao je kako se lakše osjeća zbog nove uprave ViK-a s kojom, kako je istakao, ima svakodnevnu komunikaciju i dobru saradnju.

Ciljevi nove uprave

Cilj nove uprave svakako je rekonstrukcija vodovodne mreže radi koje je odobren kredit EBRD-a, a od toga utrošeno je samo 104 hiljade maraka, radi kojih je sada došla i kazna.

„Ovih dana sam obaviješten od strane našeg ministra finansija da je na naplatu stigao prvi penal u iznosu od 105 hiljada eura zbog toga što projekat obnove vodovoda nije pokrenut“, kazao je Mandić.

Kada se radi o novoj upravi ViK-a, Mandić je istakao da je u ovom preduzeću potrebno više stručnih ljudi.

Najavio je i velike radove, te se obratio građanima.

Slijede nam veliki radovi, stare cijevi zamjenjujemo novim i molimo građane za strpljenje zbog mogućih redukcija. Nastojat ćemo da to bude svedeno na minimum. Ali taj projekat moramo započeti da bi zaboravili na Sarajevo kao grad sa redukcijama“, kazao je Mandić.

Brojni problemi

Novi direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović kazao je da vjerovatno ni sam nije svjestan kakvu je poziciju preuzeo.

„Da sam ovo znao prije 45 dana, zahvalio bi se na ponudi“, kazao je on.

Novi direktor iskoristio je priliku kako bi predstavio javnosti zatečeno stanje u preduzeću.

Kako je istakao, posljednjih godinu dana došlo je do pada broja popravki kvarova.

„Četrnaestog juna imali smo 1.027 otvorenih naloga za popravke od čega je 400 ozbiljnih kvarova koji nisu sanirani“, istakao je Hadžiahmetović dodavši da svega jedna trećina vode stigne do potrošača.

Kada se radi o naplati dugovanja, ukupna potraživanja preduzeća su oko 65 miliona KM, dok je od tog duga naplaćeno svega 320 hiljada maraka.

Dotakao se i velikih potrošača kao što su hoteli koji su svoje mjerne stanice smjestili unutar objekata, do kojih nije moguće doći i izvršiti mjerenje, kao što je to bio slučaj sa hotelima na Ilidži.

„Cijela naselja su prikopčana bez saglasnosti ViK-a, takvih ima oko 18 hiljada, nelegalnih korisnika je i više, negdje između 30 i 40 hiljada“, dodao je Hadžiahmetović.

Što se tiče rada nove uprave, Hadžiahmetović je spomenuo već ranije isključenje velikih potrošača vode, kojima je fakturisano 200 hiljada maraka dugovanja.

Kazao je kako tim ljudi koje predvodi ne zanima politika, nego ih interesira koliko mogu uraditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije