Labudovi na Vrelu Bosne nisu zaraženi ptičijom gripom

S. H.
Labudovi na Vrelu Bosne nisu zaraženi ptičijom gripom
Nakon što se u Bosni i Hercegovini pojavilo nekoliko slučajeva ptičije gripe, reagirala je kantonalna veterinarska inspekcija naloživši analize koje je uradila Referentna laboratorija pri Odjelu za peradarstvo na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Teufik Goletić iz Referentne laboratorije, nema novih slučajeva virusa H5N8 na području Kantona Sarajevo.

Goletić je potvrdio da je urađena analiza uzoraka labudova s Vrela Bosne, te da je test negativan, a to znači da labudovi nisu dolazili u kontakt sa zaraženim pticama.

Virus ptičije gripe prethodno se pojavio u Pionirskoj dolini kod dva labuda koja su preminula od infekcije. Preostali labudovi koji su se nalazili u jezercetu sa zaraženim labudovima su eutanazirani, tačnije urađena je depopulacija. 

Analiza je rađena i na preostalim pticama u Pionirskoj dolini, a rezultati te analize su također negativni. 

Preostalih oko 97 ptica u Pionirskoj dolini nije bilo u kontaktu sa zaraženim pticama, te se na njih nije prenijela zaraza, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Kako je naveo Goletić, inspekcija vrši cjelodnevni nadzor na kritičnim mjestima.

Podsjećamo, slučaj virusa H5N8 pojavio se najprije u regiji, a zatim i u Prijedoru

Kancelarija za veterinarstvo BiH već je apelirala putem medija da svi vlasnici peradi pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica, te istaknuli značaj provođenja ovih preventivnih mjera, naveli su u saopćenju Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Kako je već utvrđeno, virus ptičije gripe najvjerovatnije nije prenosiv na ljude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije