Kvadrant B opet posvađao Kanton i Grad Sarajevo: Da li je rađeno po zakonu?

B. R.
Kvadrant B opet posvađao Kanton i Grad Sarajevo: Da li je rađeno po zakonu?
FOTO: Screenshot / Prijedlog izmjena i dopuna za regulacioni plan Kvadrant B

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Suljević je dobio odgovore od Uprave Grada Sarajeva i kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na upite koji se odnose na Regulacioni plan Kvadrant B, koji se odnosi na područje "gradski centar Marijin-dvor", tj. na Hastahanu.

Suljević je uputio sljedeći upit:

"Da li je Uprava Grada Sarajeva prije donošenja Odluke o izmjeni Regulacionog plana Kvadrant B pristupila donošenju odluke o strateškoj procjeni uticaja na okoliš, odnosno da li je tražila mišljenje od resornog ministarstva o potrebi izrade strateške procjene? Ako jeste, tražim da mi se ista dostavi."

Od kantonalnog Ministarstva je tražio da mu se dostave preliminarni rezultati o zračnim koridorima u smislu visoke gradnje.

Kao obrazloženje je naveo da rapolaže preliminarnim studijama pojasa kojom se sa obje strane Miljacke ne smiju graditi građevine više od 20 metara.

U odgovoru Grada Sarajeva je, između ostalog, navedeno da je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Plana, razmatrana i usvojena od strane Gradskog vijeća na sjednici od 24. aprila 2019. godine.

Tvrde da je procedura izrade ovog planskog dokumenta počela na osnovu Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo za kojeg su istakli da njime nije propisana obaveza da Odluka o pristupanju izradi ili izmjeni provedbeno planskih dokumenata sadrži Stratešku procjenu uticaja na okoliš po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva.

S obzirom na prethodno navedeno, smatraju da je ispoštovana sva zakonska procedura koja je, kako je naglašeno, počela još u 2014. uz aktivno uključenje predstavnika Ministarstva, kao subjekta planiranja, u svim fazama i uz učešće na svim održanim radnim sastancima u vezi izrade ovog planskog dokumenta.

U Ministarstvu misle drugačije

Ali, iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo tvrde drugačije.

U odgovoru zastupniku SDP-a su poručili da je Članom 51. Zakona o zaštiti okoliša Federacije i Zakonom o prostornom uređenju Kantona utvrđena obaveza vršenja strategijske procjene utjecaja prostorno-planske dokumentacije čiji sadržaj može imati negativan sadržaj na okoliš.

Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo je to propisano na način da "odluka o pristupanju izradi Prostornog plana Kantona obavezno sadrži i Strategijsku procjenu uticaja na okoliš, dok se za ostale planske dokumente ova obaveza utvrđuje po prethodno pribavljenom mišljenju Ministarstva u skladu s Uredbom o strategijskoj procjeni uticaja planova i programa na okoliš".

Iz Ministarstva su također podsjetili da je Gradsko vijeće 24. aprila donijelo Odluku o izmjenama i dopunama, ali da ona nije dnoesena sa spomenutim propisima.

"Ovo Ministarstvo se 3.6.2019. godine obratilo Gradu Sarajevu zahtjevom za dostavljanje svih relevantnih podataka o Planu, na osnovu kojih bi ovo Ministarstvo moglo odlučiti o obavezi vršenja strategijske procjene uticaja na okoliš. Grad Sarajevo nije odgovorio na ovaj zahtjev", istakli su.

Ukazali su na to da je urađena Studija urbanih ventilacionih koridora i uticaja visokih zgrada na kvalitet zraka u okviru Zelenog akcijskog plana.

Potvrdili su da će rezultati Studije biti ugrađeni u Prijedlog Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo za koju su naveli da je trenutno u pripremi i koja će biti dostavljena Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Regulacioni plan koji je izazvao mnoštvo reakcija

Podsjećamo, nedugo poslije usvajanja izmjena i dopuna Regulacionog plana Kvadranta B, uslijedile su brojne reakcije. Među prvima su reagovali pojedini sarajevski arhitekti i drugi stručnjaci. Njima je posebno neprihvatljiv plan da se iznad podzemne koncertne dvorane gradi zgrada jednake visine kao Sarajevo City Center. Mišljenja su da će takva zgrada dvoranu učiniti nefunkcionalnom i da će dodatno pogoršati kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci jedinstveni u stavu o Marijin-Dvoru: To je izliv mržnje prema gradu

U tadašnjoj reakciji kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damira Filipovića je, između ostalog, navedeno:

"Situacija postaje složenija jer se na predmetnom području Sarajevska kotlina sužava, a istovremeno se na ovoj lokaciji sastavljaju dva koridora kojima pristiže svježi zrak niz Miljacku i Koševski potok, što dodatno doprinosi osjetljivosti na gradnju visokih objekata."

Planovi za Marijin Dvor: Vlada KS nije sretna zbog odluke Gradskog vijeća

Kvadrant B obuhvata dio sarajevskog naselja Marijin-Dvor koje se nalazi u centru. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je nakon usvajanja izmjena i dopuna Regulacionog plana istakao da će se njegovom realizacijom produžiti Vilsonovo šetalište obalom Miljacke.

Skaka potvrdio: Proširuje se Vilsonovo šetalište do Skenderije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije