KS / Skaka, Ajnadžić i Efendić o spornom Regulacionom planu: Ubrzati izmjene i dopune

16. 09. 2019. u 16:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 26

O mogućnosti ubrzanja izmjena i dopuna Regulacionog plana Kvadrant B u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, danas su razgovarali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor kantonalnog Zavoda za izgradnju Hamdija Efendić, saopšteno je iz Grada Sarajeva.

Dogovoreno je da će se javnosti predstaviti Plan s ciljem da se, kako je saopšteno, dobije najkvalitetnije i najbolje moguće urbanističko-arhitektonsko rješenje za jednu od najznačajnijih i najatraktivnijih lokacija u centru grada.

Podsjetili su da je planirano produženje Vilsonovog šetališta, izgradnja koncertne dvorane i poslovne zona.

"Ispunjavamo prostorno-planske preduslove kako bi Sarajevo dobilo funkcionalan, ambijentalno uređen prostor sa atraktivnom šetnicom koja širinom odgovara glavnom gradu, koncertnom dvoranom koja nam trenutno nedostaje i zaštitom historijskih objekata. Ovaj lokalitet treba postati moderno poslovno središte grada, a ne ruglo i spavaonica", poručio je Skaka koji je inicirao sastanak.

Skaka, Ajnadžić i Efendić o Kvadrantu B - undefined

Foto: Grad Sarajevo: Skaka, Ajnadžić i Efendić o Kvadrantu B

Novi sastanak bi trebao uslijediti ponovo, a insistirat će se na uključivanju svih zainteresovanih da kažu mišljenje o ovom Planu, saopšteno je iz Grada Sarajeva.

Na aprilskoj sjednici Gradsko vijeće je usvojilo odluku da se pristupi izmjenama i dopunama Regulacionog plana.

Skaka potvrdio: Proširuje se Vilsonovo šetalište do Skenderije

Nedugo poslije, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović, arhitekte i drugi stručnjaci su kritikovali Regulacioni plan. U Asocijaciji arhitekata su posebno bili kritični.

Struka tvrdi da je Regulacionim planom predviđena gradnja nebodera iznad koncertne dvorane čija bi visina bila jednaka visini Sarajevo City Centra.

To su ocijenili kao neprihvatljivim ukazavši da bi to doprinijelo zagađenju zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te da bi takva koncertna dvorana bila nefunkcionalna.

Kako su kazali, neboder iznad dvorane bio onemogućio prirodnu pojavu zvanu "ruža vjetrova".

Stručnjaci jedinstveni u stavu o Marijin-Dvoru: To je izliv mržnje prema gradu

Neki od njih su mišljenja da se isključivo pogoduje investitorima i vlasnicima zemljišta. Navodno je Grad Sarajevo zahtjevao da se devastiranim objektima koji se nalaze na tom području ukine status kulturno-historijskih spomenika.

KOMENTARI (1)