Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

1
Radiosarajevo.ba
Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Obilježavanje Dana formiranja brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine sa područja Starog Grada Sarajevo

U sali Memorijalnog centra Sarajevo u općini Stari Grad, održana je svečana akademija povodom Dana formiranja brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine na području općine Stari Grad. Ranije ovog dana, delegacije su položile cvijeće i proučile Fatihu na čak osam spomen obilježja širom općine što je bio prvi dio obilježavanja 28. septembra. 

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je, na 38. redovnoj sjednici, održanoj 28. juna ove godine, usvojilo Odluku o utvrđivanju dana formiranja brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine na području općine Stari Grad Sarajevo. Brigade formirane na području općine Stari Grad Sarajevo dale su nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos u borbi za nezavisnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine, te time odbranili i hiljadugodišnju tradiciju suživota u Starom Gradu.

Ovaj događaj okupio je brojne zvanice, uključujući predstavnike vlasti, borce i građane, koji su se okupili da odaju počast herojima koji su se borili za slobodu i nezavisnost naše zemlje.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Na ceremoniji su se obraćali brojni ugledni gosti, uključujući ministra odbrane Bosne i Heecegovine Zukana Heleza, ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića, predstavnika boračkih udruženja iz Starog Grada Hilme Kovača, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Seida Škaljića i načelnika Irfana Čengića. Svako od njih istakao je važnost sjećanja na žrtve rata i doprinos brigada Armije RBiH.

Načelnik Čengić istakao je da se ovaj dan prvi put obilježava nakon dvije decenije.

Zukan Helez: Velikosrpski nacionalizam je i dalje živ, nazivaju ga 'srpskim svetom'

Zukan Helez: Velikosrpski nacionalizam je i dalje živ, nazivaju ga 'srpskim svetom'

"Kultura sjećanja je važan dio mog političkog djelovanja, ne zbog prošlosti, nego i zbog budućnosti. Kao ratno dijete ne mogu držati govore o ratu, ali mogu o zahvalnosti svakome ko je dao doprinos opstanka države Bosne i Hercegovine. U ovih 10 mjeseci uspostavio sam pokidanu komunikaciju sa boračkim udruženjima, povećao budžet za organizacije, projekte, boračke stipendije i jednokratne pomoći. Konačno nakon dvije decenije dostojno obilježavamo Dan starogradskih brigada i počeli smo projekat izgradnje centralnog spomenika koji je obećavan decenijama. Gradimo Muzej Armije RBiH u kasarni ‘Mustafa Hajrulahović Talijan’...", naglasio je načelnik u svom govoru.

Pored predstavnika porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i njihovih porodica, predstavnika boračkih udruženja, predstavnika vlasti, građana i medija, svečanoj akademiji prisustvovali su i bivši načelnici Općine Stari Grad Fehim Škaljic i Mustafa Resić i bivši ministar policije u Vladi RBiH Jusuf Pušina.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su izvođači Ahmed Nur Mehmetović, te Elvir Solak i Ileš Bečei, koji su izveli emotivne pjesme i recitacije posvećene Bosni i njenim herojima. Ovaj događaj je dodatno obogatio nastup doajena bosanskohercegovačkog glumišta Miodraga Mikija Trifunova.

Općina Stari Grad usvajanjem ove odluke pokazuje snažnu opredijeljenost za očuvanje kulture sjećanja. S obzirom na to da su događaji iz perioda od 1992. do 1995. oblikovali našu sadašnjost, važno je da se sjećanje na te teške trenutke nikada ne zaboravi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije