Kreativne torte od voća rođendane čine čarobnim, ukusnim i zdravim

Radiosarajevo.ba
Kreativne torte od voća rođendane čine čarobnim, ukusnim i zdravim
Na voćnoj smo radionici u vrtiću ‘Leptirić’ u Sarajevu, djeca režu voće i pripremaju oblike, lutki Maši je rođendan i prave joj tortu od voća.

Već godinu dana u ovom vrtiću dječiji rođendani se slave na takav način, a mališani su nam pokazali kako se pripremaju za zdrave voćne proslave na kojima se jede razno voće i piju prirodni voćni sokovi.

Priču preuzimamo s portala zasvakodijete.ba

“Treba mi još grožđa!”, traži Ali još sastojaka za voćnog ježa, a Dalal i Kerimu je nestalo mandarine i banane. Ježa prave i Nađa, Naida, Ema i Sara.

“U krušku stavljamo čačkalice, pa na njih bobice grožđa”, pojašnjavaju nam. Ima tu još raznih oblika, voćnih ražnjića i na kojima u grupama rade Adrijan, Anabela, Amila, Zeid, Iman, Miroslav, Mona, Lea i Gaja… Nakon što svi završe svoj dio, donose za jedan stol gdje skupa sa odgajateljicama Almom Macić i Zijadom Mesihović slažu tortu od voća poslije čega slijedi pjevanje rođendanske pjesmice i, najslađi dio – uživanje u torti od voća koja se uslast pojede.

“Radi se o torti od voća, a ne o voćnoj torti. Nema šlaga niti bilo kakvih drugih dodataka, stvar je samo u odabiru voća i pravljenju oblika”, pojašnjava nam Alma dok Zijada s djecom priprema sve za malu proslavu. Kada su prije godinu dana u vrtiću ‘Leptirić’ u Sarajevu roditeljima male grupe odlučili predložiti ideju da se rođendani slave uz voće i torte od voća, nisu očekivali da će ideja biti tako dobro prihvaćena.

Cilj nije bio samo isključiti slatkiše i mahom nezdrave grickalice, već promijeniti kompletan pristup i promovirati i prakticirati zdravu ishranu”, pojašnjava Alma.

“Kada smo došli na ovu ideju, očekivali smo pozitivne reakcije roditelja, ali nismo baš očekivali toliko dobru reakciju koja je uslijedila. Odlučili smo početi sa manjom grupom, s roditeljima djece koja su tek polazila u vrtić, predložili smo im ideju i zajedno smo odlučili da pokušamo. Naravno da je najvažnija bila reakcija djece i to kako će oni sve prihvatiti”, prisjeća se Alma.

“Prvo smo s djecom počeli pripremati jednostavnije kreacije, a vrlo brzo su se uključili i roditelji koji su počeli torte od voća pripremati s djecom kod kuće pa donositi dok smo dio kreacija radili i svi skupa na malim voćnim radionicama”, kaže Alma.

“Od prvog dana kada smo ih upoznali sa prelaskom na voćne rođendane roditelji su ideju prihvatili sa oduševljenjem, priključili se i aktivno učestvuju. U početku su samo donosili voće, a kasnije su i sami pokazali kreativnosti maštovitost jer su počeli donositi zaista sjajne torte napravljene od voća. Djeca su također bila oduševljena i voće je postalo nezaobilazno”, priča Zijada.

“Pored toga što imaju zdrav obrok, djeca kroz voćne radionice mnogo toga uče i razvijaju, stiču samopouzdanje i sigurnost u sebe, radne navike, razvijaju motoriku, uče sjeckati, oblikovati, poslije radionice peru ruke i dodatno razvijaju higijenske navike, ukratko – jedu zdravo i rastu zdravo”, kaže Zijada.

“Sve skupa je pokrenulo jednu pozitivnu priču, voće se osim na rođendanu obavezno služi i kao četvrti obrok poslije podne, a na svim drugim priredbama i svečanostima umjesto slatkiša je također – voće”, kaže Alma dodajući kako mališani iz ovog vrtića tokom sedmice imaju još mnogo aktivnosti kojima razvijaju zdrave stilove i upoznaju se sa okolinom:

“Imamo dobru saradnju s obližnjim domom zdravlja, često nas posjete a nedavno smo i mi njima išli u posjetu, i pozitivno nas je iznenadilo što su djeca željela sjestina zubarsku stolicu i pregledati se. Posjetili smo i Željezničku stanicu,za Dan pošte smo išli poštu, za Dan štednje posjetimo banku, redovni smo u Zemaljskom muzeju, planiramo posaditi drvo…”, kaže Alma.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U narednom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivaćemo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijeniće prispjele prijave te nagrade i priznanja uručiti krajem godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije