! / Uništavaju im usjeve: Vogošćani vode "bitku" sa krdom divljih svinja

20. 05. 2020. u 09:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Stanovnici vogošćanskog naselja Ugorsko, ispod brda Žuč, već nekoliko dana 'vode bitku' sa krdom divljih svinja koje se svakodnevno, posebno u večernjim i noćnim satima spuštaju nenaseljenim dijelovima i obroncima sve do središta naselja i poljoprivrednih usjeva.

Već su zabilježene značajne štete na poljoprivrednim imanjima, posebno usjevima krompira pojedinih domaćinstava.

O svemu je upoznato i Udruženje poljoprivrednika Vogošće, od kojeg poljoprivrednici očekuju da pokuša kod nadležnih izdejstvovati pomoć kako bi se angažirala Općine Vogošća i lovačka udruženja i zaštitili poljoprivredni usjevi.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vogošće Hamo Softić potvrdio je Feni da je da je Udruženje dobilo informacije o krdu divljih svinja te da će o tom problemu već danas razgovarati sa predstavnicima Općine Vogošća i lovačkim društvima.

"Divlje svinje silaze sve niže i nanose štetu, a mještani sami prave ograde i pokušavaju da se zaštite", naglasio je Softić.

Osim šteta na poljoprivrednim usjevima koje prave u potrazi za hranom, divlje svinje često napadaju i domaće životinje pse i ovce, a u slučaju nepredviđenog susreta sa ljudima mogu biti jako opasne, naročito ako sa sobom imaju mladunce.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA