Ajnadžić i Konaković: Nazire se rješenje za kosi lift na Ciglanama

Radiosarajevo.ba
Ajnadžić i Konaković: Nazire se rješenje za kosi lift na Ciglanama
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić prilikom posjete premijeru KS-a Elmedinu Konakoviću iskazao je spremnost ove lokalne zajednice da preuzme upravljanje nad funkcioniranjem kosog lifta na Ciglanama.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da treba trajno riješiti status kosog lifta te da bi u interesu građana Općina mogla preuzeti upravljanje ako se riješi vlasnički status zemljišta.

"Zbog građana ovog dijela Centra, posebno starijih ljudi, neophodno je da se trajno riješi status kosog lifta. Također imamo i određenih prijedloga da nađemo donatora koji bi finansirao obnovu kosog lifta. Uvjet koji u ime Općine Centar kao načelnik iznosim jeste rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Općina Centar, prije bilo kakvog ulaganja u pogon kosog lifta na Ciglanama, mora imati riješen vlasnički status, odnosno potrebno je da zemljište, površine nešto više od 900 kvadratnih metara koje zauzima pogon kosog lifta, pređe u vlasništvo Općine Centar, objasnio je Ajnadžić.

Sadašnji vlasnik zemljišta na kojem je pogon kosog lifta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo u čije ime je izgradnju vodila ondašnja Samoupravna interesna zajednica stanovanja grada Sarajeva (SIZ). Obaveza ovog SIZ-a je bila da završi proceduru i kompletira potrebnu dokumentaciju koju će predati KJKP „Gradski saobraćaj Sarajevo“ (GRAS), a to nije nikada učinjeno.

Kako je objasnio ministar za saobraćaj Kantona Sarajevo Mujo Fišo, ovo ministarstvo je pokrenulo proceduru pronalaska potrebne dokumentacije iz nadležnih arhiva. Kako je dogovoreno na ovom sastanku, ako se uspije prikupiti sva potrebna dokumentacija do septembra ove godine, Vlada Kantona Sarajevo će uputiti zahtjev kantonalnoj Skupštini koja treba da se izjasni da zemljište ispod kosog lifta prelazi u vlasništvo Općine Centar.

Nakon toga Općinsko vijeće Centar treba usvojiti odluku o preuzimanju pogona kosog lifta na Ciglanama u nadležnost Općine Centar, pa se onda može pokrenuti procedura dobivanja tehničkog atesta za pogon kosog lifta i njegovu revitalizaciju.

Kako je javnosti poznato, kosi lift na Ciglanama od februara do maja 2015. godine nije bio u funkciji i Općina Centar je za obnovu jedne trase i ponovno puštanje lifta u funkciju iz svog budžeta izdvojila 10.000 KM.

Sastanku kod premijera KS-a su u ime Općine Centar prisustvovali savjetnik za investicije Mustafa Resić, općinski pravobranilac Suanita Melunović, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Damir Konjičanin, kao i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija sa saradnicima Markom Tolićem i Draganom Ivanovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije