Problemi za stanovnike Ciglana: Kosi lift prestaje s radom 1. juna

H. A.
Problemi za stanovnike Ciglana: Kosi lift prestaje s radom 1. juna
Funkcioniranje kosog lifta u sarajevskom naselju Ciglane već godinama predstavlja problem stanovnicima ovog naselja.

Novi problemi mogli bi brojne vlasnike stanova u ovom naselju dočekati već od 1. juna, do kada Kantonalno javno poduzeće GRAS ima upotrebnu dozvolu za rad kosog lifta.

Naime, za produženje dozvole neophodno je uraditi remont kosog lifta, ali novca u ovom poduzeću nema.

"Riječ je o investiciji vrijednosti oko 120.000 KM koje poduzeće GRAS ne može osigurati, niti preuzeti takvu obavezu, jer se kosi lift ne vodi kao osnovno sredstvo poduzeća. Za održavanje kosog lifta godišnje potrebno je oko 200.000 KM gdje su uračunati troškovi električne energije, tekućeg održavanja, plaća i ostalo", kazali su za Radiosarajevo.ba iz GRAS-a.

Za nastavak rada kosog lifta neophodno je uraditi njegov generalni remont te definirati vlasništvo nad njim.

Iz Općine Centar Sarajevo, na čijoj teritoriji se nalazi kosi lift, kazali su ranije da mogu izdvojiti novac, pod uvjetom da lift pređe u njihovo vlasništvo.

Dok se odgovornosti prebacuju, i ne rješava pitanja vlasništva, više hiljada stanovnika, među kojima brojni penzioneri i majke s malom djecom, morat će se penjati brojnim stepenica do svojih stanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije