Kontrole u Sarajevu: Inspekcija testirala 63 uzorka sladoleda, pogledajte rezultate

1
Fena
Kontrole u Sarajevu: Inspekcija testirala 63 uzorka sladoleda, pogledajte rezultate
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja Sarajlija

Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) izvršili su inspekcijske nadzore u 24 ugostiteljska objekta u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda.

U sklopu provođenja službene kontrole provedena je kontrola higijene procesa rada, analizom briseva površina, opreme i pribora, te mikrobiološka kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda, u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 
 
Ukupno je uzeto 113 brisa sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih i 63 uzorka sladoleda. Od ukupno uzetih 113 uzoraka briseva, rezultati 19 briseva nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti
 
Kada su u pitanju uzorci sladoleda od ukupno 63 uzorka, rezultati kod tri uzorka sladoleda nisu odgovarali odredbama Pravilnika.

Prisutnost utvrđenih mikroorganizama u namirnicama je najčešće indikator nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja sa namirnicama.

Advokatica Zdravka Mamića: 'Iznenađen je odlukom Europskog suda za ljudska prava, a i ja sam'

Advokatica Zdravka Mamića: 'Iznenađen je odlukom Europskog suda za ljudska prava, a i ja sam'

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja inspektori za hranu su izdali ukupno 21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno provođenje korektivnih mjera, saopćeno je iz KUIP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije