Konaković tvrdi da je učinjen propust u zahtjevu za smjenu Vlade KS: Sile neće biti

Radiosarajevo.ba
Konaković tvrdi da je učinjen propust u zahtjevu za smjenu Vlade KS: Sile neće biti
FOTO: Facebook / Zahtjev za smjenu Elmedina Konakovića

Predsjednik Naroda i pravde, te predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković tvrdi da je učinjen propust u zahtjevu za smjenu Vlade Kantona Sarajevo. 

Na svom Facebook profilu je obrazložio zašto smatra da je učinjen propust objavivši fotografije zahtjeva za smjenu Vlade sarajevskog kantona.

"Podnosioci zahtjeva za smjenu Vlade Kantona Sarajevo bili su obavezni uz zahtjev za smjenu i potpise dostaviti detaljno obrazloženje. Na dva lista papira su dostavili potpise i napisali kako je Vlada 'izgubila povjerenje parlamentarne većine' i da je to 'izborna volja građana'. Na ovaj način se ne može voditi procedura", smatra on.

Zbog toga je zatražio da se:

"Dostavi uredan zahtjev. Odmah po prijemu novog zahtjeva uz detaljno obrazloženje procedura se nastavlja, sjednica se zakazuje. Demokratski proces biće poštovan, ali poštivanje procedura se podrazumijeva. Najavili su nam da će silom ubaciti tačku na narednu sjedniu. Sile neće i ne smije biti", poručio je Konaković.

Prema njegovim riječima, Vlada nakon dostavljanja zahtjeva za smjenu ima pravo da odgovori na navode iz zahtjeva. Rok za okončanje cijelog procesa je 30 dana dodavši:

"Nervoza koju su pokazali na kolegiju predlagači povezana je, čini mi se, sa nalogom da se Vlada obori prije imenovanja Vijeća ministara, dakle prije 30. 12. Interesantno je da je cjelokupna procedura poštovana kad su mene lično isti akteri smjenjivali. Prošle godine smo mart i april proveli u smjeni, poštujući proceduru. Imali su većinu u kolegiju, skupštinskom rukovodstvu, Skupštini. Sad se pokušava za nekoliko dana, nepoštivanjem propisa."

Mišljenja je da je zahtjev legitiman.

"Klub Bošnjaka je zakazan za 27. 12. Na toj sjednici odlučiće se o smjeni mene lično. Ništa nismo opstruirali. Ovaj nalet sile i brze smjene, bez poštivanje propisa, ne može", zaključio je Konaković.

Podsjećamo, prije nekoliko dana je 18 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo potpisalo zahtjev za smjenu. To su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) izuzev Jasne Duraković koja tvrdi da je u to vrijeme bila na putovanju.

Fotografije zahtjeva možete pogledati u galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije