Učenici osnovnih škola educirani o prikupljanju otpada

Radiosarajevo.ba
Učenici osnovnih škola educirani o prikupljanju otpada
Projekat edukacije koji realizira KJKP Rad "Jačanje javne svijesti kroz medijsku promociju zaštite okoliša pod nazivom – Otpad nije smeće"  zvanično je krenuo 03. aprila 2017. godine.

Finansijski partner u ovom projektu je Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine. Kocipiran je kao edukacija učenika po osnovnim školama i stanovništva u Kantonu Sarajevo gdje već postoji infrastruktura za selektivno prikupljanje otpada.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti kod učenika uzrasta, IV, V i VI razreda koji su stekli određena saznanja o ekologiji i zaštiti životne sredine. Iz svake Općine u Kantonu Sarajevo je odabrana po jedna škola koja nije bila u projektima edukacije realizovanim 2015/2016. godina, a to su:

Osnovna škola Zaim Kolar Trnovo
Osnovna škola Hadžići Hadžići
Osnovna škola Prva osnovna škola Ilidža
Osnovna škola Fatima Gunić Novi Grad
Osnovna škola Grbavica I Novo Sarajevo
Osnovna škola Podlugovi Ilijaš
Osnovna škola Mirsad Prnjavorac Vogošća
Osnovna škola Safvet beg Bašagić Centar
Osnovna škola Hamdija Kreševljaković Stari Grad

Edukacija je organizirana po školama u dva časa. Prvi čas su učenici uz powerpoint prezentaciju prilagođenu njihovom uzrastu, usvojili nova znanja o reciklaži. Drugi čas je osmišljen kao provjera prethodno stečenog znanja sa svakim učenikom na zabavan, a ujedno i edukativan način gdje su učenici vršili selektivno odlaganje otpada u improvizovane kontejnere za plastiku i metal, papir i katron, staklo i kućni otpad.

Drugi dio edukacije se odvijao na Sanitarnoj Deponiji Smiljevići. Govorilo se o historijatu gradske deponije, kako se razvijala i koji značaj ima danas. Fokus je stavljen na sortirnicu koja je najbitnija za reciklažu. Sortirnica je postrojenje u kojem se vrši razdvajanje otpada, jer što veće količine otpada se odvoji za reciklažu, manje otpada se deponira, a cilj je da se produži vijek trajanja deponiji i doprinosemo zaštiti životne sredine. Učenicima su podijeljeni prigodni pokloni koji će ih podsjećati na edukaciju i reciklažu (majica, kačket, rokovnik sa olovkom napravljen od reciklažnog papira, brošure, kantica i ruksak).

Projekat edukacije ima i takmičarski dio, a bit će podijeljene ukupno četiri vrijedne nagrade. Svaka škola će prikupljati reciklažne sirovine (papir i karton, plastična i metalna ambalaža) i izrada ekokutka gdje će učenici uz malo mašte od iskorištenih reciklažnih sirovina napraviti nešto novo. Pražnjenje i odvoz reciklažnih sirovina koje su škole prikupile vršio se jednom sedmično i na osnovu količina prikupljenih će se odrediti i pobjednik za ovu kategoriju, dok pobjednik za najbolji ekokutak će se odrediti na osnovu broja predmeta koji su napravljeni, kompliciranosti izrade, umjetnički/vizuelni dojam eko kutka.

Za prikupljanje reciklažnih sirovina su predviđene tri nagrade:

- prvo mjesto računar sa printerom, osvojila je OŠ Fatima Gunić Sarajevo

- drugo mjesto laptop sa torbom, osvojila je OŠ Mirsad Prnjavorac Sarajevo

- treće mjesto digitalni fotoaparat, osvojila je OŠ Hamdija Kreševljaković Sarajevo

Nagrada predviđena za najbolji eko kutak je laptop sa torbom i ovu nagradu osvojila je OŠ "Safvet beg Bašagić" Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije