KJKP Rad: U Zabrđu i Butmiru propisno recikliraju otpad, ostali će morati još učiti

Fena
KJKP Rad: U Zabrđu i Butmiru propisno recikliraju otpad, ostali će morati još učiti
Preduzeće "Rad" zadovoljno je provođenjem projekta uvođenja odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima Kantonu Sarajevo i najavljuje nastavak realizacije ovog projekta i u narednoj godini u svim općinama KS. 

Iz KJKP "Rad" ocjenjuju da se stanovnici posebno u općinama Ilidža (Butmir) i Novi Grad (Zabrđe) maksimalno pridržavaju dogovora o odlaganju i odvozu otpada, dok će se u drugim općinama stanovništvo morati dodatno edukovati jer su rezultati na osrednjem nivou.

"Svakako da će širenje projekta i dalja edukacija, dodatno uticati na svijest građana da se što više otpada razdvaja", izjavio je Feni glasnogovornik KJKP "Rad" Mirza Ramić.

Implementacija Projekta uvođenja odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima u Kantonu Sarajevo započeta je 20. marta i trajala je do kraja jula ove godine u općinama Stari Grad, Centar, Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža, a u Općini Ilijaš se tek implementira, jer se čekalo na nabavku dodatnih 400 kanti od 120 litara, 200 crnih i 200 žutih, za još 200 domaćinstava koje je finansirala Općina Ilijaš.

"Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je nabavilo ukupno 3.000 kanti od 120 l za 1.500 domaćinstava koja su dobila po dvije kante, crnu kantu za miješani otpad i žutu za reciklažni otpad", kazao je Ramić.

Projekt uvođenja odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima KS, koji je započet u martu ove godine i implementiran u općinama Stari Grad, Centar, Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad, lidža, a sada i u općini Ilijaš, podrazumijeva uvođenje tzv. dvolinijskog sistema odlaganja otpada u individualnim stambenim objektima gdje građani dobivaju po dvije kante, crnu i žutu, za mokru frakciju (miješani otpad) i suhu frakciju (reciklažni otpad: papir, karton, plastika, limenke)

Edukacija je vršena na više načina, direktnim kontaktom s građanima gdje im uposlenici KJKP "Rad" pojašnjavali način odlaganja otpada. 

"Od početka marta do kraja juna je emitiran i TV spot koji je imao pozitivne reakcije i u kojem se objašnjava način odlaganja otpada. Informacije smo podijelili i s građanima putem naše web i facebook adrese. Organizirana je i edukacija građana po mjesnim zajednicama na kojima se govorilo o značaju odvojenog prikupljanja otpada i zaštiti životne sredine, gdje su podijeljenje prigodne brošure i promo materijal koji bi stanovnike podsjećao i potaknuo na reciklažu",  istakao je Ramić.

KJKP "Rad" u 2018. godini planira nastavak projekta na području svih općina Kantona Sarajevo u kojima je započet projekt, a koji će finansirati Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i KJKP "Rad", te i iz Općine Ilijaš, za područje te općine.

Lokacije još nisu definirane, ali će biti predložene prioritetne lokacije općina, istakli su u KJKP "Rad".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije