KJKP "Rad" nabavio ekološko vozilo za pranje kontejnera

Radiosarajevo.ba
KJKP "Rad" nabavio ekološko vozilo za pranje kontejnera
Kantonalno javno komunalno poduzeće "Rad" nabavilo je vozilo za pranje kontejnera s ciljem povećanja stepena javne higijene u Kantonu Sarajevo. Nakon što se završi registracija, vozilo će biti u pogonu.

Ekološko vozilo namijenjeno je isključivo za unutrašnje i vanjsko pranje i čišćenje posuda (kanti i kontejnera) za odlaganje otpada, i ne koristi nikakva hemijska sredstva.

Koristi se samo voda koja se zagrijava na temperaturi od 90 stepeni s rezervoarom od 7000 litara, a preko mlaznica pod visokim pritiskom zagrijanu vodu koristi za pranje i čišćenje.

Cijeli proces pranja odvija se u zatvorenom prostoru, a nečistoće iz očišćenih posuda se deponuju u poseban rezervoar za onečišćenu vodu zapremine 7000 litara.

"Vrijeme pranja posuda (kante ili kontejnera) za odlaganje otpada u optimalnim uvjetima je od šest do sedam minuta, ali se može podešavati (maksimalno do 15 minuta) u zavisnosti od stepena onečišćenja.

Ako je kanta ili kontejner s vanjske strane onečišćena, instalirana je i mlaznica koja koristi zagrijanu vodu i pod visokim pritiskom pere vanjske dijelove. Vozilo za pranje i čišćenje posuda će biti operativno u ljetnom periodu kada su temperature iznad 12 stepeni", navodi se u saopćenju KJKP "Rad".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije