KCUS: Klinika za hematologiju uskoro u novom prostoru CMB-a

Radiosarajevo.ba
KCUS: Klinika za hematologiju uskoro u novom prostoru CMB-a
Klinika za hematologiju KCUS uskoro će biti preseljena u novi prostor Centralnog medicinskog bloka.

Klinika za hematologiju gradi se u skladu sa najsavremenijim protokolima za liječenje bolesnika. Useljenje se očekuje u maju ove godine. Izvođenje građevinskih, zanatskih i dio instalaterskih radova ove Klinike finansira Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA. Ostala sredstva su dio Cengiz donacije i preostala od ranije gradnje kreditom Saudijske Arabije.  

Projekt je od izuzetno velikog značaja za Kliniku za hematologiju i KCUS, jer će se realizacijom istog poboljšati uslovi liječenja pacijenata, kao i uslovi rada uposlenika. Projektom je predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara na CMB 13. sprat, lamela C. 

Pacijenti Klinike za hematologiju zatečeni su početkom 2016. godine u najlošijim mogućim uslovima. Menadžment KCUS-a je privremeno preselio Kliniku u uslovniji prostor, a napori su usmjereni u trajno i kvalitetno rješenje, što je realizovano uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju.

Prostor_klinika_Za_Hematologiju_KCUS2.jpg - undefined

Foto: KCUS

Prostor u CMB-u koji je predviđeni za smještaj Klinike za hematologiju sastoji se od: sterilnog odjela sa četiri sterilne jedinice i 12 kreveta izolacije, 20 kreveta standardne njege i dvije ambulante.

Posebna pažnja posvećena je projektovanju i izgradnji Sterilnog odjela koji je smješten u centralnom djelu Klinike i zauzima 250 kvadratnih metara. U Sterilni odjel je strogo kontroliran ulaz, a kroz sanitarni propusnik. U navedenom dijelu biće smješteni pacijenti nakon transplantacije i u toku pripreme za transplantaciju. Hrana za pacijente se dostavlja kroz  prolaznu komoru za materijal „PASS BOX“.

Prema riječima prof. dr. Alme Sofo, šefice Klinike za hematologiju, uposlenici sa oduševljenjem očekuju useljenje u novi prostor, jer su godinama radili u neuslovnim i nehumanim uvjetima.

"Novi prostor imat će opremu za primjenu najsavremenog tretmana hematoloških pacijenata. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Sredstava koja će se uštedjeti usmjerit će se na nabavku novih lijekova u liječenju hematoloških oboljenja", rekla je prof. dr. Sofo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije