Kakvog su zdravlja stanovnici Sarajeva?

Radiosarajevo.ba
Kakvog su zdravlja stanovnici Sarajeva?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo bi na sjednici zakazanoj za 25. septembar trebali raspravljati o Studiji o zdravstvenom stanju stanovništva, higijenskim prilikama i zdravstvenoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo u 2018. godini. Autor Studije je kantonalni Zavod za javno zdravstvo. Između ostalog, sadrži podatke o fizičkom i mentalnom zdravlju stanovnika.

Najučestalija oboljenja kod stanovnika Kantona Sarajevo su akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, kardiovaskularna oboljenja, akutni bronhitis i bronhiolitis, dijabetes i cistitis.

Kako je navedeno u Studiji, 127.164 stanovnika ima akutne infekcije gornjih respiratornih puteva. Kardiovaskularna oboljenja ima njih 49.781. Od akutnog bronhitisa i bronhiolitisa boluje 19.115 ljudi. Dijabetes ima 16.218, a cistits 15.557 osoba.

VIše od 280.000 stanovnika Kantona Sarajevo, tačnije njih 281.284 ima druge zdravstvene probleme.

Akutnim infekcijama gornjih respiratornih puteva najviše su pogođena djeca starosti od jedne do šest godina. Njih 47.392 ima ovu vrstu oboljenja.

Osobe starosti od 19 do 64 godine najčešće imaju kardiovaskularna oboljenja. U Studiji je navedeno da 26.119 građana ima ovaj zdravstveni problem.

U Studiji je istaknuto da vodeće hronične nezarazne bolesti stnaovništva u Kantonu Sarajevo ukazuju da je potrebno razvijati i implementirati preventivne aktivnosti, koje se prvenstveno dnose na preveniranje rizika u nastanku oboljenja i stanja. Odnosi se to na pušenje, pravilnu ishranu i fizičku aktivnost.

Navedeno je da 14.434 stanovnika imaju poremećaje mentalnog zdravlja. Najučestaliji su neurotski poremećaji povezani sa stresom i somatski poremećaji (5.292), poremećaji raspoloženja (2.985), drugi mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja (2.828), shizofrenija, shizopatija i sumanuti poremećaji (1.588), poremećaji uzrokovani drugim psihoaktivnim supstancama (601), demencija (563), poremećaji ponašanja uzrokovani alkoholom (365) i mentalna zaostalost (212).

Studijom je upozoreno, kako je navedeno, da je analizom i evaluacijom svih izvještaja koji uključuju Ginekološko akušersku kliniku, Univerzitetski klinički centar Sarajevo, porodilišta Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', predškolske i školske dispanzere Doma zdravlja Sarajevo, može se zaključiti da su procenti i primovakcinacije i revakcinacije nedostatni.

Studiji možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije