Problemi / Kako će "oživjeti" GRAS i šta će biti sa 1.311 radnika?

27. 11. 2020. u 13:59:00 Fena

Shares: 4

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem i ministar finansija KS Jasmin Halebić organizirali su danas sastanak sa rukovodstvom KJKP GRAS o implementaciji nedavno potpisanog sporazuma između Vlade KS i ovog preduzeća, a koji se odnosi na njegovo restrukturiranje i “oživljavanje” u narednom periodu.

Premijer Nenadić je zatražio od predstavnika GRAS-a informacije dokle se došlo sa pripremom plana restrukturiranja, što je bila obaveza preduzeće po spomenutom sporazumu.

"Od direktora Almira Ahmetspahića i članova Uprave GRAS-a informisani smo da kao osnovu u pripremi plana restrukturiranja koriste izvještaj konsultantske kuće 'PwC', ali ga i modificiraju u neophodnoj mjeri, tako da bi u konačnici budući Plan trebao biti kombinacija izvještaja spomenute konsultantske kuće i određenih pokazatelja i planova samoga GRAS-a - istakao je premijer Nenadić.

Trenutno je u GRAS-u uposleno 1.311 osoba, a prema PwC studiji optimalno broj uposlenih treba da bude 1.116, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Istaknuto je da tokom ove godine Vlada nije odobrila nijedno novo upošljavanje u ovom preduzeću, jer se insistiralo da GRAS krene sa restrukturiranjem, odnosno da se na bazi prethodno potpisanih ugovora zadrži broj zaposlenih, kao i da konačno krene prema smanjenju njihovog broja.

Tokom sastanka predstavnici GRAS-a su upoznali predstavnike Vlade o budućem planu kako riješiti pitanje viška zaposlenih, ali i unaprijediti poslovne procese, te osigurati dio sredstava za potrebe provedbe Sporazuma sa Vladom KS.

Premijer Nenadić je tražio da se do kraja iduće sedmice resornom ministarstvu i Vladi KS dostavi prednacrt plana restrukturiranja GRAS-a na dalje postupanje, soapćeno je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA