Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo
Foto: Vlada KS / Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo će uskoro početi sa razradom smjernica strategije javnog prijevoza, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Razrada smjernica strategije će uslijediti nakon što je danas predstavljen nacrt istraživanja o javnom prijevozu ministru Adnanu Šteti i njegovim saradnicima Emiru Hoti i Muameru Kukanu.

Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo  - undefined

Foto: Vlada KS: Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo

Nacrt je urađen na osnovu do sada prikupljenih podataka. Predstavili su ga konsultanti, kako je saopšteno, jedne od najpoznatijih japanskih firmi Nippon Koei.

Japanci bi mogli ponovo pomoći GRAS-u i smanjenju zagađenosti zraka

"Nakon ovog nacrta Ministarstvo kreće u razradu smjernica strategije javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. Planiramo da u decembru na sjednici Skupštine zastupnicima prezentiramo Plan reorganizacije sanacije Javnog komunalnog preduzeća GRAS, Smjernice i strategiju javnog prijevoza za narednih deset godina i Nacrt zakona o javnom prijevozu", poručio je ministar Šteta.

Ocijenio je da se radi o krucijalnim stvarima važnim za ukupni saobraćaj u Kantonu Sarajevo.

Predstavnik japanske kompanije Nippon Koei je istakao da su u nacrtu sadržani analiza trenutnog stanja i prijedlozi budućih mjera.

Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo  - undefined

Foto: Vlada KS: Japanci predstavili stanje javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo

Ova kompanija je podatke prikupljala tokom prisustva njihovih konsultanata u Kantonu Sarajevo.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su podsjetili da je Ministarstvo saobraćaja apliciralo kod Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za ostvarivanje projekta Razvoj javnog gradskog saobraćaja sa ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije