Izložba starih serdžada iz sarajevskih džamija u Galeriji Novi Grad

Fena
Izložba starih serdžada iz sarajevskih džamija u Galeriji Novi Grad
Izložba starih molitvenih serdžada iz sarajevskih džamija postavljena je u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, a eksponati predstavljaju dio umjetničke kolekcije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Ovi vrijedni umjetnički predmeti nedavno su otkriveni zalaganjem dvojice entuzijasta i historičara umjetnosti, Harisa Derviševića i Kenana Šurkovića, koji su, uz podršku Medžlisa, pronašli oko 80 vrijednih primjeraka starih ćilima i tepiha, među kojima se posebno ističu molitvene serdžade, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo..

Istraživanje je trajalo gotovo godinu dana, a najstariji eksponati su iz 18. vijeka, dok najveći broj potiče iz 19. odnosno početka 20.  vijeka. Veći dio njih izrađen je u Turskoj i zemljama Balkana, a manji broj njih izrađen je u Bosni i Hercegovini.

Potvrdom stručnjaka, ovo je, uz kolekciju Zemaljskog muzeja BiH, najvrednija zbirka starih ćilima i tepiha u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je moguće pogledati do 6. septembra, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije