Ivo Komšić otkrio komemorativnu ploču u parku Prvog svjetskog rata Quota 85

Radiosarajevo.ba
Ivo Komšić otkrio komemorativnu ploču u parku Prvog svjetskog rata Quota 85
Talijanska općina Monfalcone organizator je susreta pod nazivom "Sjećanje i kultura. Sjećanje na Prvi svjetski rat, lekcije mira", koji je okupio gradove simbole Prvog svjetskog rata.

Gradonačelnik Ivo Komšić, u sklopu Svečane ceremonije za sjećanje, otkrio je  danas komemorativnu ploču u parku Prvog svjetskog rata Quota 85, na kojoj je postavljen grb Grada Sarajeva zajedno s Gradom domaćinom, te Općinom Postojna i Gradom Trevizom. Na ploči spomenika ispisano je: "Od ratnih rana do nade za Evropu bratstva i mira".

S ciljem promoviranja dobrih odnosa i zajedničke proeuropske saradnje načelnica Monfalcone Silvia Altran i dr. Ivo Komšić potpisali su Protokol namjere s ciljem zajedničke promocije mira. Potpisivanjem Protokola potpisnice će aktivno raditi na promicanju incijativa od zajedničkog interesa za obje zajednice, stoji u saopćenju Gradske uprave Kantona Sarajevo.

"Historija je povezala Sarajevo i Monfalcone. Sarajevo je mjesto gdje su se susrele različite kulture svijeta, različite civilizacije. Te razlike su opstale i prerasle u simbiozu, stvoreno je jedno posebno mjesto prepoznatljivo po ljepoti te simbioze. Upravo Sarajevo može poslužiti kao model na kojem treba graditi i promovirati europsko građanstvo i suživot“, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije