Srb: Specijalci razdvajali pravaše od antifašista, blokirana Lička magistrala

Anadolija
Srb: Specijalci razdvajali pravaše od antifašista, blokirana Lička magistrala
/ Anadolija
Povodom obilježavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu, dvjestotinjak osoba pravaškog usmjerenja te članovi braniteljskih udruga organizirali su prosvjed kojega su osiguravali pripadnici specijalne policije.

Osim ometanja govora u Srbu i skupa održanog iza policijskog kordona, pravaši su prije toga na više od pola sata blokirali Ličku magistralu.

Prosvjedi pravaških simpatizera i članova braniteljskih udruga se već nekoliko godina održavaju istovremeno kada i obilježavanje ustanka u Srbu, no ove godine razmjer prosvjeda bio je znatno veći i započeo je prije nekoliko dana postavljanjem pravaškog šatora u Srbu, kojega je policija uklonila. 

Glavni argument pravaša protiv obilježavanja Ustanka u Srbu je tvrdnja da se zapravo radilo o četničkom, a ne antifašističkom ustanku. 

Sve je počelo oko 10 sati ujutro, u mjestu Bruvno na Ličkog magistrali gdje su se okupila tri autobusa simpatizera pravaškog pokreta predvođeni Draženom Kelemincom, predsjednikom Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP). 

Autobusi sa pravašima su stigli iz Zadra, Zagreba i Rijeke, a dio prosvjednika stigao je i osobnim vozilima.

Nakon što ih policija nije htjela propustiti prema Srbu, gdje je u podne počinjalo obilježavanje obljetnice Ustanka, pravaši su na gotovo 45 minuta blokirali Ličku magistralu, glavnu prometnicu prema moru iz unutrašnjosti, na kojoj se stvorila veća kolona vozila u oba smjera sa nezadovoljnim građanima i turistima. 

Uvjet policije bio je da oni koji žele proći prema Srbu presvuku majice na kojima piše "Za dom spremni", a s obzirom da je velik dio pripadnika imao majice HOS-a sa takvim oznakama, policijski zahtjev je ignoriran i cesta blokirana. 

Nakon nekog vremena policija je popustila, a okupljeni pravaši počeli su verbalno napadati dio policijskih djelatnika, ali i dio novinara koji su pratili zbivanje, pod izlikom da su se pod sloganom "Za dom spremni" borili u Domovinskom ratu i da im to nitko ne može zabraniti. 

Kolona sa autobusima i osobnim vozilima praćena sa nekoliko policijskih kombija stigla je u Srb nešto prije 13 sati, pred sam završetak skupa na kojem se oblježava Ustanak naroda Srba 1941. godine. 

Specijalna policija zabranila je ogradama prilaz pravašima do samoga mjesta, te napravila sigurnu zonu razdvajanja na samom ulazu u mjesto. 

Na skupu su, između ostalih, govorili Stipe Mesić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Hrvatske, Milorad Pupovac, predsjednik srpskog narodnog vijeća (SNV) i Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJUP). 

Iako su prosvjednici fizički bili udaljeni od mjesta obilježavanja obljetnice ustanka, dio neistomišljenika se pojavio na skupu u Srbu te verbalno ometao izjave pojedinih sudionika. 

Iza policijske barikade prosvjednici su predvođeni Draženom Kelemincom održali govore pomoću razglasa optužujući okupljene da veličaju četnički pokret i Jugoslaviju. 

Antifašisti su, pak, u svojim govorima istaknuli kako se narod Srba, većinom srpske nacionalnosti, 1941. pobunio protiv ustaških pokolja i odvođenja u logore nehrvatskog stanovništva koji su na tom području započeli upravo u to vrijeme. Istaknuli su kako se većina pridružila partizanskom pokretu te kako su se istvremeno oduprli i četničkim nastojanjima na širem području. 

Osim verbalnih eskapada i poneke prijetnje, nije došlo do fizičkog obračuna između suprotstavljenih strana zbog policijskih snaga koje su se u većem broju osiguravale oba skupa. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije