KS / Ispitano: Je li alarmantno stanje procjednih voda na deponiji Smiljevići

16. 10. 2019. u 09:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 24

U funkciji uspostave prečistača procjednih voda sa lokacije RCUO Smiljevići, danas je u organizaciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša prezentiran “Izvještaj o obavljenim ispitivanjima procjednih voda na RCUO Smiljevići (juli 2018-juni 2019. godine)”. 

Izvještaj je prezentirao stručni konsultant mr. Mirković, a jednogodišnje ispitivanje procjednih voda izvela je firma “TQM” d.o.o.  Lukavac. 

“Rezultati naših ispitivanja ne pokazuju nikakve alarmantne vrijednosti ovih voda nego su u okviru očekivanih za ovu vrstu i obim deponije, ” istakao je  Marković, navode iz Press službe KS. 

Ovo je jedna od mjera definisanih Programom sanacije odlagališta Smiljevići za period 2016-2020.godina, a čija realizacija prethodi odabiru tehnologije prečišćavanja i izgradnji novog postrojenja. 

Uz to, preduslovi su izgradnja kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, smanjenje količina procjednih voda zbog dimenzioniranja postrojenja, te uspostavljanje recirkulacije filtrata na centralnom i novom čeonom dijelu deponije.

U sarajevsku deponiju uložili milione, a dobili zagađenu vodu

Na sarajevskoj deponiji je zbog nemara i nedostatka saradnje nadležnih službi prestala raditi oprema vrijedna milione maraka. Stepen zagađenosti vode je visok, a lokalno stanovništvo je zabrinuto zbog utjecaja na zdravlje. Na rubu sarajevskog naselja Smiljevići živi porodica Kasapović. Pored njihovog doma neuređenim koritom protiče Lepenički potok koji njima i desetini komšijskih kuća donosi vodu sa sarajevske deponije smeća.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA