Dizdarević: Hitno ispitati prisustvo teških metala na sarajevskoj deponiji

Radiosarajevo.ba
Dizdarević: Hitno ispitati prisustvo teških metala na sarajevskoj deponiji
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Deponija Smiljevići

Neira Dizdarević, šefica Kluba zastupnika NS u Skupštini Kantona Sarajevo, na posljednjoj sjednici Skupštine podnijela je dvije inicijative koje se odnose na sarajevsku deponiju Smiljevići.

U srcu grada ekološka bomba: Deponija nema dozvolu, građani neodgovorni

Ona traži analizu zemljišta u i oko deponije Smiljevići na prisustvo teških metala: „naročito prisustvo dioksina i furana što nikada, prema informacijama kojima raspolažem, nije mjereno, a lokalno stanovništvo se u području deponije Smiljevići intenzivno bavi uzgojem voća i povrća, te hranjenjem domaćih životinja plodovima s tog tla“, kaže Dizdarević.

Šta kaže inspekcija, šta Rad: Krave i konji pasu na sarajevskoj deponiji

Podnijela je i inicijativu  Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture i KJKP RAD da zbog konstantnog nelegalnog odlaganja građevinskog otpada u kontejnere u blizini RCUO Smiljevići obezbijede stalno prisustvo komunalnih redara ili uposlenika KJKP RAD kod pomenutih lokacija kontejnera, kako bi se takvo odlaganje spriječilo.

Koliko su problemi na Smiljevićima veliki, svjedoči i činjenica da će Skupština Kantona održati hitnu sjednicu o toj temi u utorak.

Protest na Smiljevićima: Kantonalnim vlastima deponija nije prioritet

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije