Iskorištava bolesnu djecu: Djevojka s lažnom akreditacijom vara građane

Hajrija Avdić
Iskorištava bolesnu djecu: Djevojka s lažnom akreditacijom vara građane
"Dobar dan, imate li možda malo vremena...", rečenica je koju ćete često čuti dok prolazite glavnom sarajevskom šetnicom.

Obično su to mladi ljudi koji imaju akreditacije iz udruženja za koje rade volonterski, te na pošten način pokušavaju da skup novac za pomoć oboljelim sugrađanima.

No, u svakom dobru ima i lošeg - nažalost i u ovoj humanoj priči. U Sarajevu, na lokaciji od sarajevske Katedrale do Bezistana građanke i građane zaustavlja djevojka koja prodaje slikovnice po cijeni od 5 KM, a predstavlja se kao volonterka Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”.

Da bi se opravdala, ova djevojka ima i akreditaciju Udruženja, ali ukradenu! To je za Radiosarajevo.ba potvrdila Lejla Kamerić, predsjednica spomenutog Udruženja.

"Prije tri, četiri godine, tokom naših volonterskih akcija, jedna od akreditacija je ukradena. Sigurni smo da je upravo ta akreditaciju koju ima ova djevojka, jer mi ne skupljamo novac uličnom prodajom čestitki, slikovnica... Kada se odlučimo da organiziramo takvu neku prodaju, obavijestimo medije i policiju, da se zna na kojoj smo lokaciji", rekla nam je Kamerić. 

Uz molbu da građani, koji su voljni pomoći, ne nasjedaju na ovakve sramotne poteze, predsjednica Udruženja ističe - kako pomoći djeci oboljeloj od raka u BiH?

"Udruženju se može pomoći tako da se Roditeljskoj kući donira nešto za dječicu,  recimo igračke... ali treba znati da roditelji koji gore borave ne plaćaju ni hranu ni energente ni higijenske potrepštine, tako je konstantna potreba za tim stvarima", kaže Kamerić.

Na stranici Srce za djecu objavljeni su brojevi računa na koji se može donirati novac za rad Roditeljske kuće.

"Bitno je još jednom naglasiti, ulične prodaje mi ne radimo. Ako vidite te osobe, trebate se obratiti policiji. Iako, imamo informaciju da je spomenuta djevojka već bila u policiji - ali nemaju velikog osnova da je ostave, niti resursa da se bore s tim 'sitnim lopovima' jer ima mnogo ozbiljnih lopova", rekla je Lejla Kamerić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije