Investitor rastjeruje demontrante koji se bore za Vrelo Une: Ministarstvo uočilo nepravilnosti

1
FENA
Investitor rastjeruje demontrante koji se bore za Vrelo Une: Ministarstvo uočilo nepravilnosti
Foto: Klimatski portal / Vrelo Une

Investitor koji je uključen u kontroverznu izgradnju hidroelektrane na izvoru rijeke Une pojavio se na terenu jutros i pozvao policiju da rastjera prisutne prosvjednike.

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije Republike Hrvatske je u međuvremenu provelo sve aktivnosti iz svoje nadležnosti te utvrdilo kako u postupku ishođenja dozvola nisu cijelosti poštovani propisi koji su bili na snazi, a koji se odnose na ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu i ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš, te informacije i potrebnu dokumentaciju dostavilo svim tijelima relevantnima za ovaj predmet.

Prema najnovijim informacijama sa terena, investitor pokušava otjerati demonstrante sa vrela Une, dok sa druge strane Bišćani čine sve što je u njihovoj moći da preko institucija Republike Hrvatske spriječe izgradnju hidroelektrane u Donjoj Suvaji.

Otvorena izložba "Odrazi" autorice Sanje Gašić Berberović

Otvorena izložba "Odrazi" autorice Sanje Gašić Berberović

Amarildo Mulić nekadašnji direktor Nacionalnog parka Una i aktivista Unskih smaragda, objavio je zvanični odgovor Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije u kojem se navodi da su sve sakupljene informacije oko ovog slučaja uputili Državnom inspektoratu Hrvatske koji inspekcijski nadzor koje sprovodi inspekciji nadzor.

Prije nekoliko dana je Zadarska županija, tačnije Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove dalo zvaničan odgovor Gradu Bihaću na isti upit oko izgradnje hidroelektrane, u kojem se navodi da je državni inspektorat, tačnije područni ured u Splitu, pokrenuo postupak nadzora nad provedbom Zakona o gradnji i propisa donesenih na temelju tog zakona u dijelu koji se odnosi na obveze sudionika u gradnji projekta male hidroelektrane "UNA MLIN", i da zbog toga ne mogu ulaziti u detaljnije komentiranje postupka dok se službeno ne utvrdi izvode li se radovi sukladno izdanoj građevinskoj dozvoli.

Oglasila se udruženja: Nije obustavljena izgradnja male hidroelektrane na Vrelu Une!

Oglasila se udruženja: Nije obustavljena izgradnja male hidroelektrane na Vrelu Une!

"Trenutna situacija je da se javnost zainteresirala za gradnju i slijedom protesta i medijskih natpisa reagovalo je Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije koje je obavilo nadzor. U nalazu i preporukama predlaže da se dokumentacija iz ovog predmeta dostavi inspekciji zaštite okoliša, inspekciji zaštite prirode, vodopravnoj inspekciji i građevinskoj inspekciji te da se nadležnom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dostavi izvješće o nadzoru. Ovaj će se odjel očitovati nakon što pristignu nalazi svih navedenih inspekcija", stoji u odgovoru koji je potpisao v.d. pročelnika Željka Letinić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije