Inspektori izdali 24 rješenja o uklanjanju nepropisno postavljenih plakata

Fena
Inspektori izdali 24 rješenja o uklanjanju nepropisno postavljenih plakata
Sarajevski inspektori izdali su 24 rješenja o uklanjanju nepropisno postavljenih plakata.

Naime, Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS od početka izborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine do danas primio je i obradio 44 zapisnika i službene zabilješke s fotografijama kojima su komunalni redari KJKP "RAD" evidentirali prekršaj nepropisnog oglašavanja.

Na osnovu dostavljene dokumentacije inspektori su izdali 24 rješenja političkim subjektima, kojima je naređeno uklanjanje nepropisno postavljenih plakata na lokalitetima na kojima su prekršaji konstatirani, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

S obzirom da kampanja ulazi u završnu fazu, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS upozoravaju sve političke subjekte koji učestvuju na ovim izborima da se nelegalno plakatiranje na području svih devet općina Kantona Sarajevo svakodnevno prati, evidentira i sankcionira.

Neposrednu kontrolu i evidentiranje nepravilnosti vrši Služba komunalnih redara KJKP "RAD", čiji uposlenici fotografiraju predmet prekršaja, sačinjavaju službene zabilješke, odnosno zapisnike, koje potom dostavljaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji. Shodno zakonskim propisima i ovlaštenjima, komunalni inspektori odmah pokreću postupak, koji podrazumijeva donošenje rješenja o uklanjanju nelegalno postavljenih plakata, te izdavanje prekršajnog naloga.

Kazne za nelegalno plakatiranje propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se do 6.000 KM za pravne osobe, do 1.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te do 700 KM za fizičku osobu.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS upozoravaju i da svako nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora podliježe izdavanju prekršajnog naloga.

Shodno odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH kazne za taj prekršaj kreću se do 20.000 KM za pravnu osobu, odnosno do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije