Inspekcija provjerava apartmane na Bjelašnici: Poseban fokus na online iznajmljivanju

2
Radiosarajevo.ba
Inspekcija provjerava apartmane na Bjelašnici: Poseban fokus na online iznajmljivanju
Foto: S. P./Radiosarajevo.ba / Bjelašnica

U skladu sa Planom rada za januar 2024. godine Inspektorat tržišno-turističke inspekcije realizuje predviđene kontrole rada smještajnih jedinica na lokalitetu Kantona Sarajeva, sa posebnim fokusom na kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta.

Shodno navedenom, a primjenjujući odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, kao i odredbe Zakona o turizmu KS, timovi tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS do sada su izvršili 25 inspekcijskih nadzora na ove okolnosti na lokalitetu Babin do Bjelašnica u Općini Trnovo. Kontrolisani subjekti nadzora su bili pravna i fizička lica koja putem službene stranice Booking.com oglašavaju pružanje usluga smještajnih apartmana.

Zbog neposjedovanja odobrenja za rad za pružanje usluge smještaja, prema fizičkim licima inspektori su do sada djelovali izdavanjem pet prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 750,00 KM, a donesneo je i pet rješenja o zabrani rada. Za četiri subjekta nadzora inspektorima je predočeno odobrenje za rad, dok za ostali dio subjekata inspekcijski postupci još nisu okončani.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Ovim putem pozivamo pravna i fizička lica koja se bave uslugom smještaja da svoje poslovanje usklade sa postojećim zakonskim propisima, a takođe pozivamo i zvaničnu Booking.com stranicu da isključivim oglašavanjem subjekata koji posjeduju odobrenje za rad, izbjegnu promoviranje nezakonitog i nelegalnog rada. Naznačavamo da će tržišno-turistički inspektori u kontinuitetu nastaviti sa radom u ovoj oblasti kako bi se ista dovela u zakonski okvir, a što uključuje i eventualnu saradnju sa internetskom stranicom Booking.com.

Ističemo da ugostiteljska djelatnost, u smislu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, podrazumijeva pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, pripremanje i posluživanje pića i napitaka i pružanje usluga smještaja. Članom 3. navedenog zakona precizirano je da ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati pravna i fizička lica koja su registrovana za obavljanje ugostiteljske djelatnost i koja ispunjavaju uvjete propisane Zakonom i propisima donesenim na osnovu njega.

Takođe, članom 22. Zakona o inspekcijama KS propisano je da je inspektor ovlašten da izvrši inspekcijski nadzor u stambenoj prostoriji, uz prethodno pribavljeno naredbu nadležnog suda, ako sazna da se određena stambena prostorija koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije