Inspekcija povukla s tržišta i uništila 12 kg kobasica Wudy, evo šta je razlog

0
Radiosarajevo.ba
Inspekcija povukla s tržišta i uništila 12 kg kobasica Wudy, evo šta je razlog
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Nakon zaprimanja obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH da su na tržište BiH isporučene pileće kobasice brenda “Wudy” porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155), Federalni veterinarski inspektorat je krajem septembra izvršio inspekcijski nadzor - kontrolu provođenja opoziva i povlačenja proizvoda s tržišta kod uvoznika u Širokom Brijegu.

S obzirom da je u inspekcijskom nadzoru kod uvoznika utvrđeno da se određena količina opozvanog proizvoda još uvijek nalazi u prodaji na tržištu, inspekcijski nadzor je nastavljen u trgovinama, te su do sad izvršene kontrole u 77 trgovina na području FBiH.

U pet kontrolisanih trgovina je u prodaji zatečena količina od ukupno 12 kg opozvanog proizvoda, koja je uništena na licu mjesta, a svi subjekti nadzora koji su zatečeni u prekršaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

Rio Mare koji je povučen iz prodaje, može se kupiti. Provjereno je o čemu se radi

Rio Mare koji je povučen iz prodaje, može se kupiti. Provjereno je o čemu se radi

'Upozoravamo subjekte u poslovanju s hranom da su dužni efikasno i tačno obavijestiti potrošače o razlozima za povlačenje hrane i, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat takve hrane kojom su već snabdjeveni. Također, skrećemo pažnju veterinarima i veterinarskim inspektorima na važnost stručnog i savjesnog obavljanja propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda u objektima koji su pod njihovim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom, kako bi se pravovremenim i profesionalnim djelovanjem spriječile štetne posljedice po zdravlje stanovništva',izjavio je glavni federalni veterinarski inspektor, dr.vet. Nermin Smajlagić.

Subjektu nadzora - uvozniku je za uočene nepravilnosti izrečeno rješenje o otklanjanju nedostataka, dok će za dva subjekta nadora koji iz prodaje nisu povukli opozvane proizvode, u skladu sa Zakonom o hrani, biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 27.000 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije