Iako je niža cijena GRAS-ovih karti Sarajlije primijetile dva problema pri kupovini istih

11
I.S.
Iako je niža cijena GRAS-ovih karti Sarajlije primijetile dva problema pri kupovini istih
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sarajevo / Ilustracija

Građanke i građane Sarajeva nedavno je obradovala vijest o jeftinijim cijenama karti za javni prijevoz u glavnom bh. gradu.

Do 1. augusta, GRAS-ova karta se plaćala 1,80 KM u tramvaju, a 1,60 KM na kioscima, dok je početkom ovog mjeseca počela univerzalna primjena po cijeni od 1,40 KM.

Međutim, da nije išlo kako bi trebalo - svjedočila je čitateljka koja se 1. augusta javila portalu Radiosarajevo.ba, nakon jutarnje kupovine karte za posao.

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Nova odluka Vlade KS: Od 1. avgusta niže cijene pojedinačnih karti za javni prevoz

Nova odluka Vlade KS: Od 1. avgusta niže cijene pojedinačnih karti za javni prevoz

"Kupila sam kartu na kiosku i tu me dočekalo iznenađenje - platila sam je 1,60 KM, koliko je plaćam i inače", rekla je čitateljka, uz priloženu kartu koju nije odmah poništila kako bi je poslala našoj redakciji.

Foto: Čitatelj/ Radiosarajevo.ba

Kako su nam javili drugi čitaoci, kupovina u tramvajima i trolejbusima, te drugim kioscima u Sarajevu odvijala se po cijeni od 1,40 KM.

Tražili smo i objašnjenje iz GRAS-a da li je možda došlo do nekog propusta, ali zvaničan odgovor do zaključenja ove priče nismo dobili.

S druge strane, stiglo je objašnjenje o cijenama karti na adrese medija u kojima su napomenuli da će se karte na kojima je odštampana cijena od 1,80 KM prodavati po novoj cijeni od 1,40 KM.

Foto: Radiosarajevo.ba/ Izgled novih karti sa pečatom

Nekoliko dana kasnije, čitaoci portala Radiosarajevo.ba koji kupuju karte za više vožnji jer se tokom dana kreću na više relacija, poslali su nam fotografije karti koje su kupili i koje se prodaju po starim cijenama.

Tako karta od dvije vožnje i dalje košta 3 KM, dok je ona od pet vožnji također ostala po staroj cijeni od 7,10 KM.

Ovu informaciju su nam potvrdili i u GRAS-u.

Foto: Radiosarajevo.ba/ Karte za više vožnji

Ako jednostavnom računicom saberemo, ušteda je svakako bila građanima kupovati kartu od 3 KM za dvije vožnje jer su tako uštedjeli 20 do 60 feninga,  do 1. augusta kada su uvedene nove cijene.

Sada mogu samo potrošiti više novca kupovinom ovakve karte od 3 KM - pošto dvije pojedinačne karte po novoj cijeni koštaju 2,80 KM, čime se čak štedi po 20 feninga pri svakoj kupovini, umjesto da kupe kartu za dvije vožnje od 3 KM.

Pet karti od 1,40 košta 7 KM, a karta od pet vožnji košta 7,10 KM - pri čemu ponovo nema uštede.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije