Havarisani automobili zauzimaju 200 parking mjesta, Pravilnik o uklanjanju se čeka

S. H.
Havarisani automobili zauzimaju 200 parking mjesta, Pravilnik o uklanjanju se čeka
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

S parkinga u Kantonu Sarajevo još uvijek nisu uklonjena oštećena, dotrajala, napuštena i neregistrirana vozila i olupine čime bi se oslobodio dio ionako potrebnog parking prostora u Kantonu Sarajevo.

Uklanjanje ovih automobila propisano je Zakonom o uređenju saobraćaja u KS-u koji je stupio na snagu u augustu 2017. godine.

S parkinga u Sarajevu uskoro uklanjanje dotrajalih i napuštenih vozila

"Grad Sarajevo i općine u Kantonu Sarajevo trebaju donijeti pravilnike i uskladiti propise s navedenim zakonom. Stara, havarisana i neregistrirana vozila koja se nalaze na parking prostorima i javnim površinama u Kantonu Sarajevo, policijski službenici i komunalni redari samo evidentiraju", rekli su u novembru 2017. godine za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS-a Elvedin Muratspahić pojasnio je tada da će uklanjanje početi čim se donesu potrebni pravilnici.

Napušteni automobili na parkingu na Trgu Heroja - undefined

Napušteni automobili na parkingu na Trgu Heroja

“Taj Pravilnik još uvijek ne postoji. Mi smo naredili da se sve pravilnici donesu po hitnoj mjeri, pa se nadamo da će i taj”, rekao je za Radiosarajevo.ba ministar za saobraćaj Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

“Ostaje nam onda jedno pitanje: Gdje sa tim vozilima? Imam informacije da je 200 parking-mjesta zauzeto tim vozilima, nije to ni mali broj, već vrlo značajan”, rekao je Šteta navodeći kako je postojao prijedlog da se ta vozila izmjeste na jednu lokaciju u Trnovu, međutim ona je daleko i traži se druga lokacija.

“Sve to traje sporo, ali to ipak hitno moramo riješiti”, rekao je Šteta dodajući kako će pravilnici biti uskoro doneseni.

Ministar je prokomentirao i kako ti havarisani automobile predstavljaju veliki problem i u padinskim dijelovima grada jer smetaju zimskoj službi pri čišćenju ulica od snijega.

Zakon o uređenju saobraćaja KS-a Članom 86. propisuje zabranu parkiranja oštećenih, dotrajalih, napuštenih i neregistriranih vozila i olupina, te propisuje da troškove uklanjanja ovih automobila s parkinga snosi vlasnik.

Parkiranje vozila na javnim površinama u KS-u za parking smatra se period od 30 dana nakon što vozilo bude evidentirano, a evidentirati ga, pored policijskih službenika, mogu i komunalni redari koji službenu zabilješku potom predaju policiji.

Premještanje vozila i olupina će obavljati MUP KS-a uz mogućnost angažiranja neke organizacije, fizičkog ili pravnog lica. Troškove premještanja snosi vlasnik, a visinu troškova i lokaciju na koje će vozilo ili olupina biti izmješteno određuje Vlada KS-a.

Vlasnik također može samostalno organizirati uklanjanje vozila o svom trošku.

Nakon što je Radiosarajevo.ba objavio tekst o uklanjanju ovih vozila sa parkinga, neki od vozača su na automobile zalijepili obavijesti i molbe da se automobil ne uklanja sa parkinga.

Napušteni automobili na parkingu na Trgu Heroja - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Ukoliko vlasnik vozila ili olupine nije poznat, troškove će snositi Kanton, navodi se u Zakonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije