Građani uputili urgenciju za rješavanje pitanja obdaništa "Razigrani dani"

Radiosarajevo.ba
Građani uputili urgenciju za rješavanje pitanja obdaništa "Razigrani dani"

Nakon višegodišnjih bezuspješnih pokušaja općinske administracije, Općinskog vijeća Centar i građana sa područja Mjesne zajednice „Koševo II“ da iznađu rješenje za problem obnove objekta potpuno devastiranog obdaništa „Razigrani dani“ u Ulici Patriotske lige kod broja 46, stanovnici pomenutog područja uputili su urgenciju za rješavanje ovog problema predsjedavajućoj Skupštine KS Ani Babić i njenim zamjenicima, predstavnicima klubova Skupštine KS, premijeru Elmedinu Konakoviću, te resornom ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade na čelu sa ministrom Elvirom Kazazovićem.

S tim u vezi, u srijedu 5. jula 2017. godine predstavnici savjeta Mjesne zajednice „Koševo II“ Mujo Mirvić i Jasmina Cico, vijećnik Velija Katica i sekretar pomenute MZ Merjem Gusinjac održali su sastanak sa predsjedavajućom Skupštine KS Anom Babić i upoznali je sa urgencijom građana.

Mirvić je prenio nezadovoljstvo građana koji su prije svega zabrinuti za sigurnost svoje djece, ali i svih onih koji u noćnim satima prolaze pored zapuštenog objekta.

"Već dvadeset godina bezuspješno pokušavamo da nađemo rješenje, obilazimo razne adrese, dobijamo obećanja da će se ono ruglo koje služi za okupljanje narkomana, alkoholičara i pasa lutalica konačno riješiti, ali nažalost uvijek ostane samo na obećanjima. Urgenciju je potpisalo oko 380 građana sa područja naše mjesne zajednice koji su izgubili strpljenje i nadu", kazao je Mirvić.

Vijećnik Katica je naglasio da je Općina Centar učinila sve napore kako bi ovo pitanje riješila u korist građana, te da je sada odluka na Skupštini Kantona Sarajevo.

"U općinskom budžetu za ovu godinu izdvojeno je 750.000 KM za pomenutu namjenu, dok je Općinsko vijeće Centar usvojilo Odluku o pristupanju izgradnji poslovnog objekta u Ulici Patriotske lige 46 i davanju na korištenje Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“. Općina Centar je vlasnik zemljišta i, osim što smo obezbijedili finansijska sredstva, također smo pripremili svu potrebnu projektnu dokumentaciju i samo čekamo pozitivnu odluku Skupštine Kantona Sarajevo da krenemo sa realizacijom ovog projekta. Imali smo obećanje da će na današnjoj sjednici Skupštine biti Odluka o davanju saglasnosti ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću za zaključivanje sporazuma sa Općinom Centar o obnovi objekta nekadašnjeg obdaništa „Razigrani dani“, međutim to se nije desilo, i mi tražimo odgovore", istakao je Katica.

Babić se obavezala da će upoznati Vladu KS sa pomenutom problematikom.

"Jedini razlog zbog kojeg se Odluka nije našla na današnjoj sjednici Skupštine KS je taj što predlagač nije bio prisutan kada se utvrđivao dnevni red.  Ovaj projekt je zajednički interes za dobrobit naših sugrađana, i mišljenja sam da neće biti problema oko davanja saglasnosti. Naredna sjednica je 26. jula 2017. godine, a na kolegiju ćemo razmotriti mogućnost da se tačka uvrsti na dnevni red kako bi se zastupnici mogli izjasniti", zaključila je Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije