Strah od zaraze: U naselju Trčivode pukla kanalizaciona cijev, obećana sanacija

E. H.
Strah od zaraze: U naselju Trčivode pukla kanalizaciona cijev, obećana sanacija
U naselju Trčivode, na području sarajevske općine Stari Grad, prije nekoliko dana pukla je glavna kanalizaciona cijev, a građani zbog fekalija, blata i prljavštine koji se slijevaju prema kućama strahuju od zaraza.

Prema riječima građana, smrad koji se širi je nesnosan, zbog čega su se obratili i Civilnoj zaštiti, i Općini Stari Grad, ali i Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Rad.

"Svi su izašli na teren i utvrdili da je situacija alarmantna, te da je potrebna sanacija. Ipak, sve je na tome ostalo, a fekalije se spuštaju zidom, kupimo ih lopatom, teku kao potok i slijevaju nam se u dvorišta", rekla je jedna od stanovnica ovog naselja.

Ipak, iz KJKP Rad ističu kako to nije u njihovoj nadležnosti, te kako njihove ekipe na ovoj lokaciji obavljaju druge poslove.

"Konkretno mi s tim nemamo nikakve veze. Tačnije, KJKP Vodovod i kanalizacija su zaduženi za takve stvari, a nije mi poznato ni da li postoje vodovodna i kanalizaciona mreža. Ono za što smo mi zaduženi jesu određene stvari koje se odnose na prikupljanje, transport i deponovanje otpada na ovom lokalitetu, što mi i ispunjavamo. Kako će biti regulirani problemi građana nije nam poznato, ali za to su zaduženi Vodovod i kanalizacija, odnosno općina", istaknuo je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik KJKP Rada Mirza Ramić.

I iz Civilne zaštite ističu kako nemaju nikakve veze s ovim problemom, te da se građani trebaju obratiti drugim instancama.

"Samo KJKP ViK je zadužen za ovaj problem. To je njihov posao i oni bi to trebali sanirati", kratko je prokomentirao direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

S druge strane, iz KJKP ViK-a ističu kako je problem nastao jer su građani sami gradili ovaj kanalizacioni sistem, te su apelirali na Općinu Stari Grad da pomogne u saniranju problema.

"Na teren su izašli radnici iz tehničke službe pogona kanalizacije. Konstatirano je da na ovom lokalitetu ne postoji javna kanalizacija i svi problemi dešavaju se na lokalnoj mreži koju su građani, vjerovatno, sami radili. U ovom slučaju se radi o nekontroliranom ispuštanju fekalnih voda s padina iznad objekta, a koje u konačnici nisu nigdje priključene", pojasnili su iz ViK-a.

Iz Općine Stari Grad stiže i nada za građane, jer su inspektori Službe za komunalne poslove već izašli na teren i zatražili dodatne informacije, te obećali pomoć u saniranju.

"Ustanovljeno je da se radi o nelegalnom priključku na mrežu, te da kanalizaciona mreža nije evidentirana u kartama preduzeća Vodovod i kanalizacija, kao i da dolazi do izljevanja iz cijevi niz padinu ispod ulice Trčivode, prema stambenim objektima. Kako bi se spriječilo daljnje izljevanje iz ove cijevi, Općina je još tokom zimskih mjeseci poduzela aktivnosti na izradi projekta sanacije, ali vremenske prilike nisu dozvoljavale izvođenje bilo kakvih radova. U pripremi ugovor sa izvođačem za radove sanacije kanalizacione mreže na navedenoj lokaciji, a radovi će početi čim to vremenske prilike dozvole", zaključili su iz Općine Stari Grad za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije