Građani Sarajeva uputili zahtjeve i okončali protest zbog zagađenosti zraka

E. H.
Građani Sarajeva uputili zahtjeve i okončali protest zbog zagađenosti zraka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Građani Sarajeva protestirali zbog zagađenja zraka

U Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo završeni su protesti građana zbog zagađenja zraka.

Jedan od građana Sarajeva za kraj današnjeg okupljanja poručio je da ne želi više da se truje zrakom.

U Sarajevu protest zbog zagađenja zraka, došao i premijer Edin Forto

„Mi ne prozivamo nikog lično iz Vlade KS, a pozivamo na odgovornost sve one koji su decenijama sjedili u ovoj zgradi. Problem je što je teško kvalitet zraka povezati s posljedicama koje ćemo imati u budućnosti“, poručio je.

Istakao je da se protest održava ispred zgrade Vlade KS zbog toga što je to prvi nivo odgovornosti.

„Oni su prvi, a nadležni su i ostali jer zdravlje građana je ugroženo u cijeloj BiH. Građanima Sarajeva ne znači mnogo na koga treba prebaciti odgovornost. Ugroženo im je zdravlje. Ovo bi trebao biti razlog da se stopiraju sve dnevno-političke aktivnosti. Građanima je jasno da i oni doprinose zagađenju, ali nisu svi u mogućnosti da se ponašaju odgovorno“, istakao je.

Poručio je da možda ni industrijski zagađivači nisu u mogućnosti da investiraju u prečišćivače, ali su u mogućnosti da plate djeci časove skijanja za ugrožene kategorije.

Priča o tome da je 60-ih godina bilo zagađenije je isto kao da svom djetetu kažete da ga trujete zagađenim zrakom jer je to tradicija. Zahtijevamo hitno postupanje svih nivoa vlasti na čelu s Vladom KS. Tražimo izvještavanje o poduzetim mjerama i monitoring učinkovitosti. Jasno definirane dugoročne i kratkoročne strategije za poboljšanje zraka u Sarajevu“, naglasio je jedan od građana.

Nakon ovih poruka i izrečenih zahtijeva građani Sarajeva napustili su park ispred zgrade Vlade KS u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije