U Sarajevu protest zbog zagađenja zraka, došao i premijer Edin Forto

E. H.
U Sarajevu protest zbog zagađenja zraka, došao i premijer Edin Forto
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S protesta u Sarajevu

Neformalna grupa građana Sarajeva najavila je za danas protestni skup uslijed velikog zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

Kako je i najavljeno protestni skup održan je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u ulici Džemaludina Čauševića, a na njemu se okupilo nekoliko desetina građana.

Faris Fejzagić, administrator Facebook grupe Prljavi grad Sarajevo kazao je da građani žele da pošalju poruku vlastima, a posebno federalnom nivou da moraju da počnu da rade svoj posao.

"Nismo imali u posljednje vrijeme niti jednu mjeru za poboljšanje kvalitete zraka. Umjesto toga imamo poskupljenje plina, a građani se i dalje zbog nedostatka novca griju na gume od FAP-a. Pozivamo Vladu FBiH da postanu partner vlasti u KS jer jedino tako može se riješiti ovaj problem zagađenja zraka u Sarajevu", poručio je.

Dodao je da je proteste organizirala neformalna grupa građana.

"A, ovdje danas vidimo više novinara nego građana. Ali, uskoro ćemo imati velike demonstracije ukoliko se ne poduzme nešto", istakao je.

Premijer KS Edin Forto pojavio se na današnjim protestima.

"U narednom periodu fokusirati ćemo svoj rad na najosjetljivije kategorije, a to su prije svega djeca. Glasovod je dugoročni strateški projekat. Plin je prihvatljiv energent za KS. Plin koji ide čak i do planina i taj projekat treba završiti", poručio je Forto.

Dodao je da kvalitet života u KS se neće promijeniti danas.

"Bitno je promijeniti svijest građana. Mnogo ne žele da mijenjaju svoje navike i mi moramo raditi na podizanju svijesti. Mi smo sa svoje strane uradili ono što je potrebno, zna se šta treba raditi kad je epizoda Upozorenje ili Uzbuna", istakao je Forto.

Prema njegovim riječima, danas će se održati sastanak, a razgovarat će da se u vrtiće i eventualno u škole ugrade prečišćivači zraka.

"Sastanak je s nizom ambasada u BiH. Jer mi trenutno nemamo novca za finansiranje", poručio Forto.

Dodao je da u BiH postoje industrijski gradovi gdje se ne mjeri kvalitet zraka.

"Uložili smo 300.000 KM u Mašinski fakultet kako bi se poboljšala mjerenja kvalitete zraka", pojasnio je.

Neformalna grupa građana najavila proteste u Sarajevu zbog zagađenja zraka

Podsjećamo da je u najavi ovog događaja istaknuto da su građani uznemireni podacima o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo, te skeptični u vezi s odgovornošću pojedinaca i privrednih subjekata, ali i odlučnošću nadležnih institucija da se ozbiljno posvete sistemskim i dugoročnim rješenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije