Građani Sarajeva provjeravaju zdravlje povodom Svjetskog dana srca u Općoj bolnici

0
Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva provjeravaju zdravlje povodom Svjetskog dana srca u Općoj bolnici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje Svjetskog dana srca u Sarajevu

Povodom obilježavanja  Svjetskog dana srca danas, 30. septembra, je u Općoj bolnici  “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, a u organizaciji odjela za kardiologiju ove zdravstvene ustanove upriličena akcija preventivnih pregleda pacijenata.

Svi zainteresirani građani mogu provjeriti vrijednosti lipidograma (holesterola i triglicerida) i vrijednosti šećera (glukoze), te dobiti korisne savjete vezane za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. U prvih sat vremena danas je pregledano 120 pacijenata.

Inače, cilj današnje akcije je da se pacijentima u ranom stadiju detektuje eventualno oboljenje i da se na vrijeme krene sa adekvatnom terapijom, te promocija preventivnih pregleda u očuvanju  zdravlja.

Tragedija u BiH: Muškarac izgubio život nakon slijetanja s traktorom u rijeku

Tragedija u BiH: Muškarac izgubio život nakon slijetanja s traktorom u rijeku

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzroci smrtnosti u svijetu. Ove bolesti se mogu spriječiti izbjegavanjem faktora rizika kao što je pušenje, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, konzumacija alkohola, te se preporučuju zdrave životne navike, redovne kontrole krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi i redovno uzimanje terapije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije